Ředitel gymnázia Hynek Bouchal: Inkluzí zasadila ministryně českému školství těžkou ránu

sobota 23. června 2018 ·

„Jediným problémem bylo začleňování romských dětí do běžných škol, což je téma, které lze řešit pouze v souvztažnosti s potížemi spolužití romské populace s většinovou populací jako celkem. Ministryně Valachová přišla do školství z lidskoprávních institucí, kde je romská problematika důležitým, a jistě oprávněně, tématem. Inkluze v jejích rukou se měla stát především nástrojem, jak romské děti začlenit do běžných základních škol. Tento základní a původní záměr se děje pod rouškou dalekosáhlé systémové změny, která obrovským způsobem zatěžuje státní rozpočet a ničí systém speciálního školství, který byl v České republice ne velmi vysoké úrovni,“ říká ředitel gymnázia Hynek Bouchal v rozhovoru pro server Euractiv.


Hynek Bouchal (linkedin.com)
Bouchal v rozhovoru také říká:

V ČR je systém financování regionálního školství postaven na naprosto iracionálním mechanismu založeném na pseudoliberálním politikaření devadesátých let. Peníze putují za žákem, takzvanou jednotkou výkonu. Čím víc žáků škola má, tím více peněz dostane. Takový systém devastujícím způsobem demotivuje pracovní morálku žáků, školy jim nadbíhají, snaží se je ve škole za každou cenu udržet. Navíc v ČR v 90. letech bez jakékoliv systémové regulace vzniklo obrovské množství středních škol a volných míst na nich je nyní násobně více než je potenciálních žáků v populaci. Politici by měli řešit především tuto situaci, která v současné chvíli nabývá nevratně katastrofálních rozměrů a nenastolovat pseudotémata a pseudoproblémy v podobě pamlskových vyhlášek, inkluze a podobně.

Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.