Tolerovaná šikana a útěky. O žlutický výchovný ústav se zajímá policie

neděle 6. května 2018 ·

Šikana mezi dětmi, její tolerování ze strany vedení, nedostatečná spolupráce pedagogických pracovníků nebo nezvládání výchovných problémů. Taková byla v minulých letech běžná praxe ve výchovném ústavu a dětském domově ve Žluticích na Karlovarsku. Potvrzují to bývalí zaměstnanci i Česká školní inspekce. Česká školní inspekce dokonce v polovině minulého roku došla k názoru, že žlutické zařízení není bezpečným místem pro výchovu a vzdělávání dětí. Dění v ústavu nyní prošetřuje i policie. Reportáž přináší iDNES.cz.


Jeden z bývalých zaměstnanců Milan Burger totiž podal trestní oznámení kvůli podezření, že to, co se tam dělo, hraničí s trestnými činy. Policejní mluvčí Kateřina Böhmová potvrdila, že policie se věcí zabývá. Vzhledem k počáteční fázi vyšetřování však podrobnosti nesdělila.

„Vše, co nyní vyšlo najevo, je pravda. Dělo se to řadu let. Starší chovanci šikanovali mladší, brali jim v jídelně z talířů maso, nechávali je za sebe uklízet. Hoši se také vzájemně napadali, často i brutálně. Útěky byly na denním pořádku. Jenže se to neřešilo, všechno se tutlalo. Když jsem zasáhl, dostal jsem se k ředitelce na kobereček, že jsem vůči starším chovancům zaujatý. Upozornil jsem ji, že podám podnět školní inspekci, na OSPOD (orgán sociálně právní ochrany dětí) a ministerstvo školství. A taky jsem to udělal,“ vzpomíná bývalý vychovatel Milan Burger.

Jenže na to sám doplatil. „Zanedlouho mi přišel z vedení vytýkací dopis. A po něm další. Na třetí jsem nečekal a odešel jsem sám. Jak jsem se později dozvěděl, inspekce stejně nic nezjistila. Všechno bylo křišťálově čisté,“ popsal svou zkušenost Burger. Na problémy v ústavu a chování ředitelky upozorňovali i jiní zaměstnanci. Většinou ale anonymně, báli se o práci. Jejich svědectví přinesl v minulých dnech například deník Právo.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.