Margit Slimáková: Ministr Vojtěch v skrytu chystá návrat škodlivých potravin do škol

neděle 6. května 2018 ·

„Školy jsou vzdělávací organizace a po většinu své existence neprodávaly potraviny. Po sametové revoluci potravinářský průmysl zneužil neexistující regulace a rozšířil svůj trh i na školáky. V některých školách se v rámci nejrůznějších automatů a bufetů začaly nabízet potravinářské produkty. Podle nezávislého průzkumu České školní inspekce bylo až 86 procent nabídky prodeje automatů a bufetů škol nezdravých. Na problém zareagovala ministerstva školství a zdravotnictví návrhem tak zvané pamlskové vyhlášky, která reflektuje doporučení Světové zdravotnické organizace pro výživu dětí,“ píše Margit Slimáková v Deníku referendum.


Margit Slimáková (repro ČT)
Slimáková mimo jiné píše:

Vyhláška byla uzákoněna v září 2016 a vstoupila v platnost 1. ledna 2017. Lobbisté potravinářského průmyslu pod vedením Potravinářské komory jednotně vyhlášku kritizovali, přesvědčovali nás o zákazu másla, medu, pečiva nebo ovesných vloček, děsili rušením bufetů. Chybělo jen vyhrožování, že děti budou umírat hlady na chodbách škol.

Mýta a realita

Ve vyvolávání hysterie lobisté potravinářského průmyslu často sahají k demagogii a šíření vyloženě nepravdivých tvrzení. Běžné neslazené pečivo i ovesné vločky vyhlášku pohodlně splňují. Také med i máslo se mohou běžně při přípravě svačinek používat. Vyhláška neruší žádné bufety.

Školní bufety s čerstvými kvalitními svačinkami samozřejmě mohou fungovat a prosperovat. Vyhláška zakázala pouze prodej nejméně prospěšných až zdraví škodlivých potravin a nápojů, na kterých výrobci a prodejci nejvíce vydělávají. I proto se jako potrefené husy ozývají. Že někdo ruší bufety anebo tím vyhrožuje, není chybou vyhlášky, ale nezájmem anebo neschopností provozovatele nabízet kvalitní čerstvé svačinky.

Ředitelé škol měli roky možnost doplňkový prodej ve školách regulovat. Výsledkem nezávislého sledování České školní inspekce před třemi lety ale bylo zjištění, že naprostá většina sortimentu školních bufetů a automatů patří do skupiny těch nezdravých.

Vyhláška vyvolala tak silný odpor proto, že funguje.

Aktualizace vyhlášky míří zcela špatným směrem

 Z výroků lobistů potravinářského průmyslu, jimi ovlivněných lidí na ministerstvu školství a prodavačů ve školních bufetech to vypadá, že české děti zachvátila epidemie akutního nedostatku cukru v krvi. Problém je podle nich tak urgentní, že ani není možné vyčkat na uplynutí dvouleté lhůty na otestování platné vyhlášky.

Na základě svých pocitů a dojmů ministerstvo školství okamžitě jedná. Zatímco západní země zavádějí daně na sladké nápoje s cílem přimět výrobce k úpravě receptur, v České republice se výrobcům sladkostí opět vychází vstříc a ministerstva chtějí do škol více sladkostí.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
6. května 2018 v 7:21  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Unknown řekl(a)...
6. května 2018 v 8:29  

bufety patří na nádraží a ne do škol

Q. E. D. řekl(a)...
6. května 2018 v 15:03  

Autorka kritizuje potravinářskou lobby, avšak nezdráhá se použít stejně demagogické pseudoargumenty. Např. degradaci dané novely na pouhé "ministerstva chtějí do škol více sladkostí".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.