Přibývá dětí závislých na drogách a hraní. Chybí pro ně ambulance

sobota 26. května 2018 ·

V Česku chybějí ambulance pro léčbu dětí se závislostmi na návykových látkách či hraní. Podle plánů by do pěti či deseti let pracoviště, které by nabízelo propojené zdravotní i sociální služby na jednom místě, mělo fungovat v každém kraji. Na tiskové konferenci to řekl přednosta adiktologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Michal Miovský. Podle odborníků na léčbu závislostí dětí, které mají problémy s drogami či hraním, postupně přibývá. Potíže se navíc objevují v nižším věku. Informuje ČTK.


Michal Miovský (adiktologie.cz)
Podle poslední národní výroční zprávy o užívání návykových látek v Česku v roce 2016 mělo podle odborných odhadů závislost na pervitinu a opioidech kolem 5500 dětí a mladých do 18 let, na konopí asi 27.300 a na alkoholu zhruba 20.000. V zemi bylo přes 11.100 patologických hráčů v dětském věku.

Podle Miovského by v Česku měla existovat "páteřní síť" specializovaných pracovišť tak, aby fungovalo v každém kraji. Na léčbě by se v něm podílel lékař, dětský psychiatr, odborník na závislosti, terapeut či speciální pedagog. Péče by tedy zahrnovala zdravotní i sociální služby pro dítě a jeho rodinu. Takové zařízení ale musí mít dnes dvojí registraci - zdravotní a sociální, podstupuje pak i dvojí kontroly. Jasné není ani financování. Léčba se platí ze zdravotního pojištění, na sociální služby posílá ministerstvo práce krajům dotace.

"Narážíme na to, že není dostatek politické vůle řešit problémy, kde narážejí resorty na sebe. Bez politické podpory a ochoty resortů se mezi nimi ocitáme jako rukojmí," uvedl Miovský.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.