Radko Sáblík: Školství je stařenka s hůlkou. (Se studenty jednáme jako s budoucími vykořisťovanými zaměstnanci)

pátek 25. května 2018 ·

„Zatímco moderní technologie pádí neuvěřitelným tempem vpřed, školství si lze představit jako stařenku s hůlkou (nebo stařečka, v rámci vyváženosti), která se belhá za vývojem technologií i společnosti. Ale to bohužel není vše, tato nebohá stařenka má kolem krku omotaný hutný provaz, jehož jeden konec svírají státní byrokrati a druhý pak konzervativci ve školách, kterých je bohužel stále většina. Ti důsledně dbají, aby školství neudělalo byť jen jeden trochu větší krůček kupředu,“ píše ředitel střední školy Radko Sáblík pro MF DNES.


Radko Sáblík (ssps.cz)
Sáblík mimo jiné píše:

Nejde jen o český jazyk, který již podle mého názoru dosáhl svého dna, kdy škola místo lásky k mateřskému jazyku a k četbě ve studentech budí svým způsobem výuky a zkoušení odpor, někdy až nenávist. Pokud je zájem některý předmět studentům znechutit, většinové české školství mu dává skvělou inspiraci.

Pomocí většinových zavedených metod vzdělávání, které pamatují císaře Františka Josefa, se ve školách učí na průměr, kdy slabší nestíhají a lepší se nudí. Všichni jsou nuceni sedět strnule v lavicích a poslouchat frontální výklad, aby ho co nejdůkladněji papouškovali v následných stejně nudných hodinách. Pokud tento způsob vyučování k něčemu studenty motivuje, pak jen k nelásce k danému předmětu a k přemýšlení, čím nudu zabít.

Z tohoto způsobu výuky se rekrutují průměrní zaměstnanci pro průměrné firmy či státní správu. Uvažovat o tom, že by snad mohl být student budoucí podnikatel a sám dávat lidem práci, je ve školách tabu, neboť podnikatel je v českých končinách podezřelá osoba, jež zbohatla všelijak. Se studenty tedy jednáme jako s budoucími vykořisťovanými zaměstnanci, a tak je také vyučujeme.

Pokud někdo chce s českým školstvím něco udělat, musí se zaměřit na ředitele a učitele, neboť ti nakonec budou rozhodovat, jak bude výuka v konkrétní škole vypadat. Jen pokud se je podaří přesvědčit o nutnosti reflektovat dobu 21. století, pokud se je povede přimět, aby vystoupili ze své komfortní zóny a změnili své myšlení i způsob výuky, jen tehdy se stojaté vody v českém školství pohnou. Nic jiného nepomůže, ani tisíce reforem, zvýšení platů či změny Rámcových vzdělávacích programů.

Celý text naleznete v dnešní MF DNES

3 komentářů:

peekaa řekl(a)...
25. května 2018 v 11:45  

Ano, přesvěčte mě. Jak na SOŠ učit odborné předměty jinak, než se zaměřit na lepší průměr s tím, že geniové se budou trochu nudit, případně pomáhat slabším, a slabší budou nestíhat a dělat reparáty.

Nowak řekl(a)...
25. května 2018 v 12:18  

A nejsou snad studenti (až na nečetné vyjímky) budoucí vykořisťovaní zaměstanci? Myslím, že ano a pak je dobře je na to připravit.

Unknown řekl(a)...
25. května 2018 v 18:02  

dělníci v montovnách jsou klasickým příkladem vykořisťovaných proletářů což teprve dodavatelé celého toho automotive

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.