Ondřej Andrys: Podpoře nadaných žáků by měla být věnována mnohem větší pozornost

čtvrtek 17. května 2018 ·

Počet nadaných žáků základních škol se ve statistikách ministerstva školství od září 2016 zvýšil zhruba o dvě pětiny. Na začátku aktuálního školního roku jich bylo 1881, zatímco o rok dříve 1080, sdělilo ČTK ministerstvo. Počet nadaných by ale podle odborníků mohl být ve skutečnosti asi padesátkrát větší.


Podíl nadaných žáků v základních školách se mezi roky 2012 a 2015 pohyboval kolem 0,11 procent, což činilo kolem tisícovky dětí. V odborné literatuře se uvádí, že mohou tvořit asi 10 až 15 procent všech žáků, řekl ČTK náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys. To by bylo přibližně 92.610 až 138.915 školáků ze všech současných žáků základních škol.

Mimořádně nadaných jsou podle odborníků v každém ročníku asi dvě procenta. I těch se ale v ČR daří odhalovat výrazně méně. Počet těch, kteří mají individuální vzdělávací plán, se dlouhodobě pohybuje kolem 0,08 procent. Letos je to 739 dětí z celkového množství 926.108 žáků. Naproti tomu letos do škol chodí přibližně 68.000 handicapovaných a znevýhodněných žáků, kteří mají nárok na nějaký druh podpory od státu, uvedl Andrys. Jejich počet tvoří zhruba sedm procent všech dětí v základních školách.

"Obecně platí, že podpoře nadaných a talentovaných by měla být věnována mnohem větší pozornost, přičemž diskuze se naopak vedou primárně o dětech a žácích se speciálními vzdělávacími potřebami, čili s nějakou formou handicapu," podotkl Andrys.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
17. května 2018 v 8:46  

Jsem pro, ať mají i nadaní ve škole dobrý pocit. Jak to ale udělat s učiteli, kteří už 20 let nemají dobrý pocit, protože tohle všechno, co po nich chete není prostě v lidských silách za stávajícíh podmínek.

V očekávání dalších zajímavostí, co by se ještě všechno mělo ve škole dělat.., i když MŠMT neslyší na základní potřeby učitelů .. natož na jejich pocity ..

učitel obyčejný :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.