Jakub Havel: Budou dnes školy prázdné?

čtvrtek 17. května 2018 ·

Na čtvrtek 17. května připadá letos mezinárodní Den prázdných tříd. Děti a studenti společně se svými učiteli opustí třídy a stráví tento školní den, nebo alespoň jednu vyučovací hodinu, pod širým nebem: na školní zahradě, dvoře či hřišti, v blízkém parku nebo někde v přírodě. Pod širé nebe je možné přesunout skoro každé téma výuky. Připojit se mohou jednotlivé třídy i celé školy: mateřské, základní i střední.


(FOTO: Justina Danišová)
„Outdoor Classroom Day“ zavedla v roce 2012 skupina londýnských učitelů jako svátek vzdělávání na čerstvém vzduchu s jasným cílem: Podpořit venkovní vzdělávání a motivovat další učitele, aby během tohoto dne strávili alespoň jednu vyučovací hodinu se svými žáky mimo školní budovu. Z iniciativy několika málo učitelů se během pár let stala mezinárodní kampaň, která každým rokem nachází rostoucí počet příznivců z celého světa.

Také v České republice si už výuka venku nachází své příznivce. „Největší přínos vidím v tom, že děti se ve venkovním prostředí dívají na svět jinýma očima, jsou radostnější, spontánnější, otevřenější,“ říká Monika Olšáková, která učí chemii, přírodopis a angličtinu na základní škole v Janovicích na úpatí Beskyd.

O to, aby nezůstalo jen u jednoho dne v roce, usiluje iniciativa Učíme se venku, kterou podporuje již více než 20 organizací. Nedávno dokonce získala v soutěži Eduína 1. cenu odborné poroty za inovace za vzdělávání.

„Učit se venku děti baví. Je to názorné, třírozměrné, pestré a přináší mnoho nových podnětů. Spojení se skutečným světem přináší dětem pocit větší smysluplnosti učení,“ vysvětluje Petr Daniš ze vzdělávacího centra TEREZA, které iniciativu Učíme se venku zastřešuje.

To potvrzuje i Marián Diviš, který na střední průmyslové škole v Karviné učí matematiku, chemii a informační technologie: „Žáci bývají překvapeni, že když jdeme ven, tak se učíme. A podruhé když zjistí, jak rychle hodina uběhla. Přitom komplexnost činností, které se venku dají využít, dávají možnost obměňovat výuku a stále vymýšlet něco nového. Žáci se tak nejen něco naučí, ale i zažijí, vyzkouší a poznají.“

Výuka jindy sevřená stěnami školních tříd se venku výrazně oživí. Podle odborníků zlepšuje kontakt s přírodou pozornost i soustředění a zároveň snižuje stres a úzkosti. „Venku děti rozvíjí nejen své znalosti, ale současně se posilují vztahy mezi dětmi a s učiteli,“ doplňuje Daniš.

Jak ukázal nedávný výzkum České děti venku, školáci ve věku 7–15 let se během školního vyučování i přestávek dostanou ven jen zcela minimálně. Pravidelné učení se venku tak má pozitivní vliv i na zdraví dětí. Pobyt a pohyb venku snižuje nadváhu, zlepšuje fungování imunitního systému a snižuje počet nemocí.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.