Dana Moree: Inkluze funguje ve školách, které jsou samy o sobě dobré

čtvrtek 17. května 2018 ·

„Já dělám výzkumy ve školství už spoustu let už, a nejčastější věta, kterou slyším od učitelů je, že dělají věci, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Mně to nepřipadá v pořádku. Mně prostě přijde, že tady je spousta prima kantorů, kterří se snaží hrozně moc dělat dobrou práci a dělají dobrou práci a že mají celé ty roky, co já je sleduju a jsem s nimi v kontaktu, pocit, že to dělají navzdory systému. Jeden ředitel říkal, já řediteluju 15 let a za tu dobu jsem zažil 12 ministrů školství…,“ říká Dana Moree v rozhlasovém duelu s poslancem a bývalým učitelem Petrem Gazdíkem. Dana Moree učí na Fakultě sociálních věd UK a je autorkou nedávno zveřejněného výzkumu o inkluzi. Inkluze byla hlavním tématem pořadu.


Dana Moree (archiv autorky)
Moree mimo jiné říká:

A myslím, že teď by inkluzi pomohlo to, kdyby ministerstvo vyslalo jasný signál ano, my o těchto potížích víme a prostě je řešíme. A od září nebudete muset dělat tyhle papíry, tyhle papíry, tyhle ty papíry, využívejte matriky, nemusíte posílat na krajské úřady papír o každém dítěti. Prostě vyslat jasný signál ano, víme to a děláme tahle opatření, aby se to celé zjednodušilo...

Zkušenost, že v momentě, kdy se podaří to dítě dobře zapojit do toho kolektivu, tak je to potom přínos i pro ten kolektiv i pro to dítě. Ty lidi se prostě spolu učí zacházet, hezky spolu fungovat. Tohle to je moje zkušenost, která se opakuje z těch škol, kde já jsem ten výzkum dělala. Mně z toho vychází to, že inkluze funguje ve školách, který jsou samy o sobě dobré, kde je dobrá kultura, kde jsou jako hezké vztahy, ty lidi jsou zvyklí řešit problémy, konstruktivně komunikovat. A když to prostředí funguje takhle, jakoby apriori samo o sobě, tak tam inkluze podle všeho problém není.

Samozřejmě ta inkluze jako každá zátěž v prostředí, který funguje nějakým způsobem hostilně, ty lidi spolu nejsou schopní mít hezký vztahy, jsou takoví syroví, tak samozřejmě do takhle nastaveného prostředí, když přijde nějaká další zátěž, tak to celou syrovost toho prostředí jenom násobí.Ale pokud tohle platí, tak bych řekla, že spíš bychom se měli bavit o tom, jak ty hostilní školy, nebo ty školy, kde ty vztahy nejsou úplně jako hezké, proměnit …

Celý pořad je ke stažení zde

1 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
17. května 2018 v 23:14  

spíš bychom se měli bavit o tom, jak ty hostilní školy, nebo ty školy, kde ty vztahy nejsou úplně jako hezké, proměnit …

Dobrá. Tak povídejte. Jak ty školy proměnit.

A ještě by mne zajímalo, jestli tedy ty neproměněné školy tedy mají už tu inkluzi provádět, nebo mají nejdřív provést tu proměnu.
To by pro začátek asi stačilo. Pak uvidíme.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.