MŠMT podpoří učitele na pedagogických fakultách téměř 100 miliony korun. Reaguje tak na nedostatek učitelů

pátek 4. května 2018 ·

Devadesáti pěti miliony korun podpoří letos ministerstvo školství akademické pracovníky na pedagogických fakultách veřejných vysokých škol. Tato podpora je určena jak na zlepšení jejich mzdových podmínek, tak na zkvalitnění pracovních podmínek, nebo také na motivaci k zapojení do výzkumných činností a při výchově budoucích pedagogů.

„Ministerstvo vnímá za důležité cíleně podporovat společensky významné profese, přičemž otázka podmínek akademických pracovníků, kteří vychovávají budoucí učitele, je pochopitelně pro resort zásadní. Z dat, která máme k dispozici, jsou průměrné mzdy na pedagogických fakultách, a zvláště v kategorii odborných asistentů, nízké. Tímto opatřením chceme, kromě přispění na zajištění odpovídajících podmínek a udržení těchto pracovníků, umožnit též jejich osobnostní a odborný rozvoj, motivovat zejména tyto mladší akademické pracovníky k zapojení do výzkumných činností a v neposlední řadě zkvalitnit samotnou výchovu budoucích pedagogů,“ vysvětlil zacílení tohoto opatření pověřený náměstek sekce vysokého školství, vědy a výzkumu Pavel Doleček.

Uvedené opatření reaguje na přetrvávající nedostatek pedagogů ve vzdělávacím systému České republiky a na potřebu pokračovat v podpoře akademických pracovníků pedagogických fakult. Hlavní cílem je přiblížit platové podmínky na těchto fakultách k celkovým průměrům ostatních veřejných vysokých škol dle dat z příspěvku ministerstva na jejich činnost a postupně jejich mzdové podmínky narovnat.

V roce 2017 se povedlo díky této podpoře navýšit úroveň průměrných mezd akademických pracovníků na pedagogických fakultách veřejných vysokých škol na úroveň téměř devadesáti procent průměru mezd akademických pracovníků za všechny veřejné vysoké školy. Oproti předchozím letům se jedná o nárůst o devět procentních bodů I vzhledem k tomuto prokazatelnému dopadu se MŠMT rozhodlo v této iniciativě pokračovat i letos.

Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.