Školy s obědy zdarma váhají, spousta dětí z chudých rodin dál hladoví

pátek 4. května 2018 ·

Přes pět set dětí v Brně dostává obědy zdarma. Jejich rodiny jsou tak chudé, že jim je nemůžou platit. Další stovky dětí ale dál hladoví, přestože školy můžou využít dotace od ministerstva i neziskových organizací. Ačkoli zájem o zapojení do projektů v posledních letech roste, letos se z dvou stovek brněnských základních škol a školek zapojila necelá desetina. Reportáž přináší iDNES.cz.


„Stalo se nám, že na chodbě o přestávce omdlely dvě dívky. Museli jsme jim zavolat záchranku a lékaři nám řekli, že byly dehydrované a čtyři dny nejedly,“ popsala svoji zkušenost ředitelka základní školy v Merhautově ulici Jana Foltýnová.

Podobná situace je také na základní škole v Křenové ulici. „Fungujeme v projektu druhý rok. Z 250 dětí chodí na obědy zdarma asi 70. Zapojili jsme se právě kvůli tomu, že víme, že jich má aspoň občas hlad právě takové množství,“ poznamenala Elena Peňázová z ekonomického úseku školy.

Jak ukazují statistiky Jihomoravského kraje, chudé rodiny, které nemůžou zaplatit každému svému dítěti za obědy až kolem 500 korun měsíčně, nejsou jen v sociálně vyloučených oblastech. Hladové děti se najdou téměř na každé brněnské škole, včetně sídlišť v okrajových městských částech. Rodiče musí kvůli obědům zdarma, jež platí Evropská unie přes ministerstvo práce a sociálních věcí, udělat jedinou věc – vyřídit si na úřadu práce potvrzení o hmotné nouzi. Peníze pak jdou rovnou škole, na ruku je rodiny nedostanou.

Ředitelé některých škol se obávají nárůstu administrativy… „U nás by se to týkalo asi pěti šesti dětí. Do projektu jsme se zapojili jen jednou, ze začátku, před dvěma lety. Ale nebyla ještě jasná pravidla. Báli jsme se, abychom to nakonec nemuseli platit ze svého nebo nedostali nějaké penále,“ popsala Jitka Pochylá, ředitelka mateřské školy Pomněnky v Oblé ulici v městské části Nový Lískovec.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.