Ministerstvo školství: Gymnázia přijmou dva žáky s původně chybnou odpovědí

čtvrtek 3. května 2018 ·

Na osmiletá gymnázia budou přijati dva studenti, kteří u jednotných přijímacích zkoušek zaškrtli původně chybnou odpověď. Ministerstvo školství už obdrželo informace o výsledcích testování i z posledních čtyř škol, a počet dodatečně přijatých se tak proti dosavadním zjištěním už nenavýší. Informuje ČTK.


Zkoušky na osmiletá gymnázia dělaly děti 13. a 17. dubna. Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které testování připravuje a organizuje, minulý pátek odhalilo chybu ve vyhodnocení testu z českého jazyka a literatury. Týkala se otázky, kde měli studenti ze čtyř slov najít to, jehož kořen se skládá ze čtyř hlásek. Správně bylo slovo "zabručeli" a později se zjistilo, že byla správně i další možnost ve slově "rozběhla". Kořen tohoto slova obsahuje jen tři písmena, ale čtyři hlásky, jelikož se tam "ě" čte jako "je".

Ministerstvo školství už v pondělí informovalo, že gymnázia musí na původní seznam přijatých uchazečů zařadit i všechny studenty, kteří uspěli na základě výsledků, u nichž se později zjistila chyba. Po opravě hodnocení se tak ze seznamu nepřijatých mezi úspěšné přesunuli dva žáci, a to ve dvou různých školách. Po opravení výsledků totiž díky jednomu bodu navíc překročili hranici k přijetí.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
6. května 2018 v 12:39  

- Dodatečné přijetí na gymnázia kvůli chybě v přijímacích testech se týká dvou žáků.
- Původně chybnou odpověď volilo v testech 1146 žáků.
- Ministr školství zatím neupřesnil, zda bude mít chyba v testech nějaké personální dopady.


https://domaci.ihned.cz/c1-66126760-ministerstvo-obdrzelo-opravene-vysledky-prijimacich-zkousek-ze-vsech-skol-kvuli-chybe-cermatu-prijmou-gymnazia-dodatecne-dva-zaky?

Těch 1146 žáků volilo od začátku při odpovědi na otázku týkající se počtu hlásek jedinou správnou odpověď. Všichni ostatní odpověděli chybně. Chyby hodnotitelů na tento fakt nemají vliv:

Hláska (to, co vychází při řeči z hlasivek) "ch" se v češtině nezapisuje jedním písmenným znakem. Zapisuje se spřažením dvou písmen c a h. Žáci a hodnotitelé, kteří, kteří dvojpísmennou spřežku ch považovali za dvě hlásky objektivně chybovalí. Bylo to napraveno? Byl chybujícím žákům, kteří považovali dvojpismennou spřežku za dvě hlásky, odebrán nesprávně přidělený bod? Byli hodnotitelé, kteří tuto nesprávnou odpověď hodtotili jako správnou, na svou chybu upozorněni o došlo k odebrání nesprávně přidělených bodů?

Opravdu kvůli té hodnotitelské chybě měli postoupit k přijetí jen dva žáci z těch 1146 žáků? Jak by to bylo, kdyby byly ubrány body nesprávně přidělené chybným odpovědím ostatních žáků?

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
6. května 2018 v 17:59  

PS: Mají-li centrální přijímací zkoušky sloužit k poškozování věcně správně uvažujících lidí a k zastírání analfabetismu jejich organizátorů, jak se to stalo v případě hlásky ch, jsou škodlivou věcí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.