Navrhujeme čtyři opatření, která pomohou zvýšit uživatelský komfort i věrohodnost přijímaček a státní maturity

čtvrtek 3. května 2018 ·

Chybné a problematické úlohy v letošních jednotných přijímacích testech ukázaly nutnost přijmout opatření, která by snížila riziko, že se podobná pochybení budou opakovat. EDUin ve spolupráci s iniciativou Maturitní data – odtajněno proto navrhuje některá z nich.


 
Pro zlepšení uživatelského komfortu a odstranění chyb plošných zkoušek navrhujeme:

1. Zveřejňovat autorské zdůvodnění každé úlohy. Cermat by měl přebírat od autorů pouze úlohy doplněné popisem, jaké znalosti a dovednosti úloha ověřuje, a zdůvodněním, proč jednotlivé položky jsou či nejsou správnou odpovědí. Tento doprovod každé úlohy srozumitelný žákům by pak měl být zveřejněn ve stejném termínu a na stejném místě jako klíč správných odpovědí.

Zdůvodnění a aktuální stav: Veřejně dostupné zdůvodnění koncepce úlohy by zvěcnilo debaty o jejím záměru a kvalitě. Protože precizní doprovod ke každé úloze musí být připraven předem, také by se snížila pravděpodobnost, že se do testu dostane závadná úloha. Takový doprovod v tuto chvíli pravděpodobně neexistuje. A pokud ano, rozhodně není veřejně přístupný.

Ukázkovou úlohu doplněnou o zaměření a odůvodnění najdete ke stažení ZDE.

2. Vždy bez prodlení oficiálně zpřístupnit testová zadání. Maturitní či přijímací test by měl být publikován na stránkách Cermatu ve stejný den, kdy ho žáci vyplní.

Zdůvodnění a aktuální stav: Debaty laické i odborné veřejnosti o kvalitě testů a veřejná kontrola probíhají hlavně v době testování, proto je důležité testy zveřejňovat ihned. Okamžité zveřejnění úřední verze testových zadání také vytváří rovné podmínky před druhým kolem přijímací zkoušky. V případě maturity už je okamžité publikování testů standardem. Přijímací testy publikoval letos Cermat až po skončení druhého kola. Tuto praxi je třeba změnit.

3. Publikovat data z plošné zkoušky současně se zasláním výsledků školám. Zdrojová data, z nichž Cermat počítá výsledky školám, lze snadno anonymizovat tak, aby neumožňovala identifikovat žáky, ale uchovala informace umožňující posoudit, jak žáci a žákyně podle skupin studijních oborů a v závislosti na pohlaví řešili jednotlivé úlohy zkoušky.

Zdůvodnění a aktuální stav: Již dostupná data slouží ve veřejné debatě jako věcný doklad funkčnosti či nefunkčnosti jednotlivých úloh, případně úspěšnosti výuky. Částečně anonymizovaná data jsou veřejným majetkem a jejich zveřejnění neodporuje zákonu na ochranu osobních údajů. Můžeme například zkoumat, jaké skupiny žáků jsou úspěšné u úloh zaměřených na porozumění textu. Zatím je nutné o částečně anonymizovaná data žádat podle zákona o veřejném přístupu k informacím a jsou dostupná se zpožděním a na několika různých místech na webu. Tuto praxi je třeba změnit a publikovat data rutinně současně se zasláním výsledků školám.

4. Zajistit publicitu závěrečným zprávám ze zkoušek. S odstupem v řádu maximálně měsíců by měla být o každé zkoušce zveřejněna závěrečná zpráva shrnující výsledky a hlavní zjištění. Bude-li provázena názornými diagramy zpracovávajícími výsledky jednotlivých úloh, jistě nebude problém vzbudit zájem laické i učitelské veřejnosti o hlavní zjištění.

Zdůvodnění a aktuální stav: Má-li se kvalita státem organizovaných zkoušek dlouhodobě zlepšovat, je nutná reflexe založená na srozumitelných a každému dostupných informacích, které popíšou silné a slabé stránky konkrétního ročníku zkoušky a zařadí je i do dlouhodobého trendu z hlediska vývoje výsledků žáků. V tuto chvíli existují pro některé ze zkoušek závěrečné zprávy, mají ale někdy podobu neúplného a ryze odborného textu. O názorné zpracování maturitních dat se zatím pokusila pouze iniciativa Maturitní data – odtajněno v roce 2016. Výsledek vzbudil značný zájem, ačkoli nešlo o nákladné ani časově náročné zpracování. Proto by se podobná zpráva měla stát povinným doplňkem každého ročníku kterékoli státem organizované plošné zkoušky.

Oldřich Botlík, zakladatel iniciativy Maturitní data – odtajněno, řekl: „Cermat po celou dobu existence státní maturity a nyní i jednotných přijímaček cílevědomě usiluje o zachování své informační převahy, ačkoli informace získané díky zkouškám patří všem. V době, kdy se veřejnost o zkoušku intenzivně zajímá, ředitel Cermatu občas utrousí do médií nějakou dílčí informaci o výsledcích a své leckdy velmi svérázné interpretace. Případní oponenti výsledky neznají, a proto se ani nemůžou korektně ohradit. Pokračování tohoto stavu je neudržitelné.“

Tomáš Feřtek, odborný konzultant EDUin, řekl: „Navržená opatření se soustřeďují především na uživatelský komfort a nezabývají se nutnou obsahovou proměnou obou hlavních plošných zkoušek – přijímacích testů a státní maturity. Ať už si ale o potřebnosti proměny myslí zástupci různých názorových proudů cokoli, na těchto základních vylepšeních by se měli shodnout bez větších problémů.“

Bob Kartous, vedoucí komunikace EDUin, řekl: „Pokud stát opravdu chce uspokojit zájem veřej­nosti o plošné zkoušky, pak měla být částečně anonymizovaná data z letošních přijímaček na webu už dnes. Protože právě teď veřejnost zajímá, kolik žáků vyřešilo úlohu s traktorem nebo s cédéčky, případně kolik páťáků nedokončilo nesmyslně náročný test z matematiky. A v čem byli kluci úspěšnější než děvčata. Už za čtrnáct dní to bude většině lidí úplně jedno."

Zdroj: Tisková zpráva EDUin

1 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
3. května 2018 v 7:11  

Sledování výsledků dle pohlaví nebo rasy je eugenika minulého století.
Takové údaje neexistují, neboť neexistuje účel sběru takových údajů. Pokud si experti z EDUinu nevšimli, určuje rozsah ověřování výsledků vzdělávání zákon. A ten důsledně zná pouze žáka bez rozlišení pohlaví. Už proto, že zákon nechce předjímat, kolik pohlaví jednou budeme mít. Takže bod 3 je mimo mísu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.