Michal Zlatkovský: Václav Klaus mladší a továrna na manipulace

neděle 6. května 2018 ·

„Klausovy hojně sdílené články se především strefují do nálady těch, kteří se cítí ohroženi aktuálními strašáky pravicových populistů - od „neomarxismu“ přes politickou korektnost po uprchlíky a inkluzi - a s poctivou argumentací si autor obvykle hlavu neláme. Jeho aktuální komentář, stížnost na smazání příspěvku z Klausovy facebookové stránky Velký bratr tě sleduje, ovšem ignoruje fakta a manipuluje takřka nepřekonatelně,“ píše Michal Zlatkovský pro iRozhlas.cz.


Václav Klaus (psp.cz)
Zlatkovský mimo jiné píše:

Poslanec na svůj facebook vyvěsil obrázek z internetu na téma existují jen dva gendery, vše ostatní je psychická porucha. Nenávistného na tom prý není nic - obrázek sice připisuje některým menšinám duševní poruchu, ale neříká, že by neměly mít lidská práva. Facebook to ovšem viděl jinak a Klausem nahraný obrázek smazal.

Přirovnání k Orwellově dystopii 1984 na sebe nenechalo dlouho čekat. Armády udavačů a cenzorů se daly do pohybu, píše Klaus. Šrouby se utahují, doba je svinská a tak dále, a tak dále.

Už samotným facebookovým příspěvkem neváhá Klaus dát najevo své pohrdání humanitními vědami. Ať už nám mohou otázky genderové identity přijít jakkoliv (ne)podstatné, fakt je, že v sexuologii i dalších vědách se už desítky let rozlišuje mezi biologickým pohlavím (tedy „penisem nebo vaginou“ - tím, co má na mysli Klaus) a genderem (tedy identitou, která je sociálně konstruovaná - třeba to, že se ženy líčí nebo že si muži neholí nohy, patří k jejich genderové identitě, není to biologická danost).

Tohle dělení není žádný levicový výmysl, slouží k lepšímu pochopení člověka, podobně jako třeba poznatky z psychologie - a především nejde o nic neznámého, což znamená, že Klaus se o problematiku buď v životě nezajímal, protože zná „pravdu“ předem, nebo že cíleně manipuluje...

Jedno každopádně Klausovi upřít nelze: jeho „argumentační“ styl je ve všech jeho výstupech konzistentní. Že se svým koktejlem demagogie a fanatismu rozhodl obohatit české školství, je svým způsobem pochopitelné, protože se v dané oblasti dlouhodobě pohybuje. Kombinovat tuhle svatou válku s komentováním libovolného dalšího tématu bez viditelné snahy o zjištění alespoň základních informací už ale chce skutečný zápal. Těšíme se na další příspěvky.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

PP řekl(a)...
6. května 2018 v 6:51  

Demagogický a fanatický je tento příspěvek, který si vzal z Orwella úplně vše. Od sedmasedmdesátého jsem nic strašnějšího nečetl. Jestli lidé, jako autor, mají sebemenší vliv na mládež, pak rozumím tomu, že směřujeme k totální tuposti. Mimochodem - všimněte si - gramatika je v pořádku. Maturita asi nedávno a asi moooc výborně.
Že nezáleží ani na obsahu a ani na pravdě, to už se na české škole ví.

Kvaternion řekl(a)...
6. května 2018 v 12:46  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Kvaternion řekl(a)...
8. května 2018 v 10:36  

Václav Klaus mladší je autoritářský populista, který si s argumenty hlavu neláme, protože pochopil, že ty už dnes volby nevyhrávají, a že jedinec nezatížený zbytečnostmi jako pravdomluvnost nebo svědomí toho může skvěle využít. Odborně jsou jeho názory na školství naprosto nekompetentní a bezcenné a komentovat je znamená věnovat jim pozornost, kterou si nezaslouží. Politicky je však velmi nebezpečný, pokud se mu podaří vydrápat až na vrchol, nepochybně prosadí transformaci školství po vzoru autoritářských režimů, které by šlo charakterizovat "Klaus na zdi, ruce za zády a rákoska" a které se bude věnovat místo vzdělávání indoktrinaci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.