Julie Hrstková: Dítě ve škole, stress test pro celou rodinu

pondělí 28. května 2018 ·

„Stresová hladina hormonů rodičům prudce stoupá ve třetí a čtvrté třídě základní školy, kdy začíná pečlivá příprava na zkoušky opravňující k přijetí na osmiletá gymnázia. Ty se skládají v páté třídě. Letošní tragický výsledek zkoušek, kdy se tu správnou střední školu mnohdy nedostali ani jedničkáři, rodičům potvrdil, že musí přidat,“ píše Julie Hrstková v Hospodářských novinách.


Julie Hrstková (repro ČT)
Hrstková mimo jiné píše:

Úplně nejlepší je, když si hned po narození potomka začnou spořit. Mohou pak několik desítek tisíc korun věnovat na to, aby děti přihlásili na doučování češtiny, kde se naučí pečlivě počítat hlásky a souhlásky, matematiky i všeobecného rozvoje, aby je u zkoušek nezaskočila otázka, co je 15. nejmenší hora světa, případně v jaké zemi není ani jeden rybník...

Ti, kteří se i díky urputné snaze rodičů na osmiletá gymnázia dostali, se nakonec, stejně jako většinový zbytek populace středních škol všech druhů, ocitnou u maturitní zkoušky, dříve nazývané zkouškou dospělosti. Ta sice spíš než zkoušku čehokoliv připomíná televizní kvíz, ale člověk nikdy neví, co mu život přinese a co se může hodit (teda kromě toho razítka s papírem, kvůli kterému tuto zkoušku děti dělají).

Třeba letos se zjistilo, že vzdělání je neúplné, pokud maturant nezná přísloví. Bohužel se ukázalo, že to, jak přesně používat ustálený lidový výraz, který vyjadřuje zpravidla obrazně nějaký obecný poznatek, nevěděl ani sám zadavatel. Naštěstí teď, po opravě, už celý národ ví, že růže přináší trpělivost i čas, ale byl to běh na dlouhou trať, který naštěstí vyřešily boží mlýny, co melou pomalu, ale jistě...

Také se tvrdí, že dětství je nejsladším obdobím života. Fakt je, že my, dospělí, jej dětem dokážeme osladit dokonale. Jen musíme doufat, že na to v dospělosti zapomenou. Třeba proto, že budou mít sami spoustu starostí s tím, jak vylepšit školu svým vlastním potomkům. Pomsta je sladká. A jak je vidět, přenáší se z generace na generaci.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
31. května 2018 v 18:11  

zlaté školství v období kruté totality? nebo snad ne ?máznem to pane komárku?

Tajný Učitel řekl(a)...
31. května 2018 v 20:49  

Tak, tak. České školství začíná být absurdistánem v absurdistánu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.