Josef Soukal: Hlavní systémový viník je ministerstvo školství

pondělí 28. května 2018 ·

„Pokud chce pan ministr Plaga udělat skutečně systémové opatření, měl by začít od práce ministerstva. To je hlavní systémový viník. Cermat je z hlediska počtu pracovníků a zaplacení práce, například autorů úloh nebo hodnotitelů písemných prací, dlouhodobě poddimenzován. Ve chvíli, kdy přišly povinné přijímačky a centrální hodnocení slohových prací, má Cermat v podstatě zdvojnásobenou práci. Šlo o zoufalé politické rozhodnutí, Cermatu se naložilo více úkolů, pravděpodobně bez konzultace s kýmkoli z oboru,“ říká předseda Asociace češtinářů Josef Soukal v rozhovoru pro Echo24cz. Tématem je odvolání ředitele Cermatu Jiřího Zíky


Josef Soukal (repro ČT)
Soukal v rozhovoru mimo jiné říká:

Nechci omlouvat konkrétní chyby ani to, že se pan inženýr Zíka neuměl pořádně omluvit. To je z hlediska komunikace s veřejností závažné. Ale na Cermat se jen valí a valí práce. Dokud paní Kleňhová (nová ředitelka Cermatu - poznámka redakce)nedostane peníze na další pracovníky a podporu, situace se nezmění.

Státní maturita znamenala zásadní přelom. Ještě před zavedením státní maturity byla výuka z češtiny z osmdesáti procent složena z výkladu literární historie. Do toho se napsala nějaká slohovka a diktát. Teprve státní maturita a diskuze o češtině, kterou na začátku tisíciletí podnítil a zorganizoval Jiří Kostečka vedly k proměně. Tedy větší pozornost k textu uměleckému i neuměleckému a k jazykové a slohové výuce. To byly před státní maturitou popelky ve výuce středních škol.

Celý rozhovor naleznete zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
30. května 2018 v 9:02  

1.od ministerstva odstranit sport
2.oddělit samostatné monisterstvo pro vš,vědu a výzkum
3.obnovit okresní školské úřady
4.vytvořit systém státního a soukromého školství

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.