Tomáš Feřtek: Povolování nových škol: místo pravidel nastoupila libovůle

pondělí 16. dubna 2018 ·

„V nedávném textu o tom, proč ministerstvo povoluje stále méně neveřejných škol (letos kladně vyřídilo méně než třetinu žádostí), jsem tvrdil, že neexistuje parametr, podle kterého lze pochopit a veřejně zkontrolovat, proč nějaká škola byla, či nebyla zařazena do sítě. Zařazení do sítě znamená, že může oficiálně fungovat a dostávat od státu peníze na žáka, které umožní, aby školné bylo dostupnější i pro běžnou rodinu. Abych si ověřil, zda přece jen neexistuje nějaký „manuál“ na povolování škol, byť neveřejný, požádal jsem o něj ministerstvo školství podle zákona o veřejném přístupu k informacím. Shrnutí odpovědi je velmi jednoduché,“ píše Tomáš Feřtek pro server Respekt.cz.


Tomáš Feřtek (eduin.cz)
Feřtek mimo jiné píše:

Ředitelka odboru správy a řízení vzdělávací soustavy vysvětluje, že žádný takový manuál či předpis neexistuje, protože existovat nemůže. Posuzování je komplexní, hodnotí se specifika lokality, demografický vývoj, dlouhodobé záměry krajů v oblasti vzdělávání a podobně. Fakticky její odpověď opravdu znamená, že zpětně nelze nijak posoudit, proč některá škola povolena byla, nebo nebyla. Do podzimu 2016 byla pravidla jasná. Předpis stanovil, co musí škola splnit, a pokud to splnila, byla zařazena. Poslední dva roky místo jasných pravidel nastoupila libovůle.

Odmítnutí žadatelé se domáhají změny stanoviska prostřednictvím správních žalob a ústavních stížností. První výsledky by mohly být v květnu. I kdyby však Ústavní soud dal stěžovatelům za pravdu, už je pozdě na to od září školu otevřít. Ministerstvo na to zjevně hraje. Průtahy a mlžením se snaží žadatele otrávit.

Ministr Plaga se přes veřejné upozornění k celému postupu nijak nevyjádřil, pravděpodobně ho tedy schvaluje. Ale je mimořádně nešťastné poštvat proti ministerstvu školství a veřejnému vzdělávacímu systému tu nejaktivnější část učitelů a rodičů. Dlouhodobě se to nemůže vyplatit. Zkušenosti, energii a zápal těchto lidí bude veřejné školství jednoznačně potřebovat. Kreativní úředníci krytí mlčícími politiky škodí vzdělávání na léta dopředu.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
16. dubna 2018 v 13:17  

Zařazení do sítě znamená, že může (...) dostávat od státu peníze na žáka...

A o to vlastně běží, že? Soukromé podnikání za státní peníze. Dobrý kšeft.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.