Průzkum: Úroveň vzdělání je dobrá, ale škola selhává v přípravě na uplatnění v práci

pondělí 16. dubna 2018 ·

Většina Čechů hodnotí celkovou úroveň vzdělání u nás jako dobrou. Devět z deseti si však myslí, že mladí nezískají ve škole dost zkušeností pro uplatnění na trhu práce. Odborníci zase za zásadní problém považují absenci diskuse o spolupráci firem a škol. Informuje iDNES.cz.


Celkem 53 procent respondentů, kteří se účastnili průzkumu ohledně úrovně českého vzdělání, si myslí, že je vysoká nebo velmi vysoká. Kritičtější názory zastává zejména starší generace, z níž pouze 42 procent tázaných ve věku 55 až 65 let považuje úroveň našeho školství za vysokou. Devět z deseti Čechů však tvrdí, že mladí lidé nemají dost praxe, než vstoupí na trh práce.

Téměř tři čtvrtiny respondentů odpověděly, že by teorie měla být více doplněna praxí. Ve školách by měli působit zkušení vyučující, případně další odborníci s praxí. Dvě pětiny dotázaných pak zdůraznily význam výuky cizích jazyků. Naopak výpočetní techniku a další moderní technologii považuje při výuce za důležitou jen necelá třetina dotázaných.

V současnosti k posílení praktické stránky vzdělávání na českých školách významně přispívá propojení škol a firem. „Průzkum však ukázal, že pouze 19 procent dotázaných zná nějakou konkrétní firmu, která přispívá ke zlepšení úrovně školství v ČR,“ říká ředitel komunikace výzkumné agentury Ipsos Tomáš Macků.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.