Ředitel základní školy: Z Finska jsme si přivezli odvahu věci měnit

středa 18. dubna 2018 ·

„Ta země nás zaujala dobrým jménem svého školství. Dělá výsledky, přestože zrovna Finové srovnávání vůbec nemají rádi. Říkají, že to nedělají proto, aby byli v testech nejlepší, ale že jim to připadá nejsmysluplnější,“ říká v reportáži Českého rozhlasu ředitel svitavské základní školy Jiří Sehnal.

Podle něj kdysi ve Finsku zjistili, že školství neodpovídá době, která přichází. „Proto se na celostátní úrovni dohodli na změně. Udělali spoustu přelomových věcí. Třeba finští školáci tráví ve škole méně času než čeští. Je to spíš o kompetencích, tedy o tom, jakou dovednost by žáci měli mít, aby byli dostatečně flexibilní k tomu, co je v tomto století čeká.“

Finsko v českých mantinelech

Kdyby si prý ředitel mohl vybrat, ve které zemi bude finskou inspiraci realizovat, tak by na tom Česko bylo skoro nejlépe. „Máme rámce, ale i velkou svobodu v tom, jak je budeme realizovat. Když nám zbyde čas, můžeme si přidat ještě rozšiřující studium a žákům poskytnout něco, na co rámec nepamatoval.“

V tomto případě naráží Sehnal na takzvané Feuersteinovo instrumentální obohacování. „My jsme si z Finska dovezli odvahu věci měnit. V dnešní době je boom metod přístupů k dětem. Tato metoda hodně podporuje měkké dovednosti, kooperaci, člověka. Žáci ho mají v rozvrhu od čtvrté až do osmé třídy.“

Reportáž ke stažení naleznete zde

2 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
18. dubna 2018 v 13:33  

No hurá. Však ono to vlastně nic nestojí, jen si říct, zítra tu výuku udělám jinak, rozedranou učebnici na chvíli odložím na polici, zadám něco ke spolupráci, připravím materiál k "objevení" něčeho, podívám se na učivo z jiného pohledu, připravím vlastní věci k procvičování, ověřím vědomosti bez stresu. Pak, když přijdou za říďou rodiče nebo kolegové, že dělám podivnosti, které oni ve škole nedělali, budu doufat, že říďa to má v hlavě srovnané, něco si někde přečet o tom jak se děti nejlépe učí. Za měsíc si děti zvyknou na ty nové podivnosti a na minulost rychle zapomenou. Rodiče budou čumět jak puci, že se decka těší do školy a pošlou švestičky. Jak prosté. Když je říďa konzerva, budu chvíli provozovat ty podivuhodné novoty na vlastní pěst, pokoutně, jako tajemství mezi náma holkama, pak to stejně praskne, protože vždy jeden rodič bude mít strach, aby byl Janek připraven na přijímačky na VG, kolegové budou žárlit, říďa dostane echo a záchvat a já půjdu o dům dál. Takovej Ahásver.

turistao 982 řekl(a)...
18. dubna 2018 v 21:56  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.