Učitelé měli dostat přidáno už od září, ale jisté to není. Miliony na jízdenky už začínají chybět

středa 18. dubna 2018 ·

"Já to nemůžu vědět," odpověděl premiér v pondělí na otázku Respektu, jestli skutečně počítá s 15 procenty pro učitele hned po letních prázdninách. "My máme jasně v programu, že se chceme soustředit na tuhle profesi. My jsme řekli, že náš cíl za celé toto (volební) období je dostat průměrný plat pedagogů na 45 tisíc. Navýšení od 1. září by znamenalo asi pět miliard a já vám to teď neřeknu," dodal Babiš během návštěvy Karlovarského kraje.


Dohadování o platech začalo minulý týden u úplně jiného tématu – u slev na jízdné ve vlacích a autobusech pro studenty a seniory. Jen letos bude toto opatření stát 3, 25 miliardy, jenže s těmito penězi se v letošním rozpočtu nepočítalo.

Jeden z největších příspěvků (400 milionů) padl na ministerstvo školství. Opoziční poslanci Babišovi připomněli, že v prosinci po odhlasování státního rozpočtu sněmovna přijala takřka jednomyslně speciální usnesení, podle kterého by případné finanční rezervy objevené během letošního roku měly jít právě na platy učitelů. Tedy nikoli na jízdenky.

Podle mluvčí vlády Barbory Peterové je zvýšení platů oid září pro Babiše zatím jen cíl, nikoli tvrdý závazek. "Chtěl by od září, ale musí se to nejdřív zrealizovat," uvedla Peterová s tím, že hlavním otazníkem je právě hledání peněz.

Státní rozpočet na letošní rok počítá s útratou 1364,5 miliardy korun. Proti tomu vypadá pět miliard jako zanedbatelná suma. Jak ale v pondělí v Karlových Varech upozornil ministr školství Robert Plaga, kromě pěti miliard na platy má letos před sebou ještě další finanční resty – chybějí zdroje na financování inkluze, školství bude potřebovat peníze na reformu financování škol, školy zjišťují, že jim u zpožděných investičních akcí přestávají stačit dřívější rozpočty kvůli stavebnímu boomu a zdražování stavebních prací...

Zvýšení platů od září je tedy stejně nejisté jako osud děravého rozpočtu pro celé školství. "Budeme hledat a jednat," poznamenal ve Varech k vznikajícímu manku ministr Plaga. Je zjevné, že škrtnutých 400 milionů se mu letos mohlo hodit, ale ve skutečnosti bude potřeboval řádově víc.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.