Přípravné třídy pro děti s odkladem školní docházky na českých základních školách i letos chybí

čtvrtek 5. dubna 2018 ·

Přípravku mohou navštěvovat děti, které už mají splněnou předškolní docházku, ale mají odklad povinné školní docházky, jsou nezralé. Nulté ročníky by neměly suplovat činnost mateřské školy, ale pomoci vyrovnat pozdější vývoj některých dětí. Ty si zároveň vyzkoušejí, jak funguje režim v "opravdové" základní škole. Počet přípravných tříd je ale nízký a nezvyšuje se. Každoročně se jich po celém Česku otevře kolem tří stovek. Podle odborníků by jich bylo potřeba více. Informují Hospodářské noviny.


Hana Stýblová (repro ČT)
"Přípravné třídy mají své opodstatnění. Vycházejí z desatera pro mateřské školy a zároveň se už věnují matematické a čtenářské pregramotnosti," souhlasí prezidentka Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová.

Důležité podle ní je, že v přípravné třídě je málo dětí, oproti tomu v mateřské škole počty běžně dosahují 28 dětí, a to včetně předškolních tříd, kam děti musí od loňského září chodit povinně. Nízký počet přípravek vysvětluje Stýblová nezájmem rodičů nebo možná jejich nevědomostí, že je obce mohou zřídit. Problémem jsou i kapacity škol a málo učitelů.

Rozšířit okruh dětí, které by přípravné třídy mohly navštěvovat, chce skupina poslanců KDU-ČSL, pirátů, ODS, ČSSD, TOP 09 a starostů. Vláda v demisi včera podle očekávání návrh nepodpořila. Sněmovna se jím ale bude zabývat bez ohledu na názor kabinetu.

Ministerstvo školství návrh nepodporuje, věří, že počty odkladů, pohybující se každoročně kolem 20 procent, se budou snižovat.

Celý text naleznete zde
Zprávu ČTK naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.