Konkurzy na ředitele: Obce zdůrazňují odpovědnost, ředitelé mluví o nedůvěře

čtvrtek 5. dubna 2018 ·

Středočeský kraj jako zřizovatel středních škol se chystá vypsat konkurzy jen výjimečně. Jiná je situace ve středočeských městech, která zřizují základní a mateřské školy. Některá z nich – třeba Mělník – už vyhlásila výběrová řízení plošně na všech základkách. Starostové mluví o motivaci, ředitelé jsou znepokojeni a hovoří o nedůvěře a snaze je vystrnadit. „Není to funkce, která je jednoduchá. Jsem ve školství přes třicet let, z toho téměř polovinu jako ředitelka. Toto je spíše stresující než motivující. Ještě zvažuji, jestli se přihlásím,“ reaguje ředitelka jedné školy, která si nepřála zveřejnit jméno. Reportáž přináší MF DNES.


„Konkurz rozhodně není o nedůvěře. Jestliže je někdo ve vedoucí funkci, tak by ji měl umět obhájit. Aby ukázal, že je stále v obraze, sleduje nové věci ve vzdělávání, má na mysli rozvoj školy, reaguje na dobu, která s sebou nese nové technologie, modernizace, nové formy výuky,“ vysvětluje Martin Kadrnožka (VPM), starosta Týnce nad Sázavou na Benešovsku, kde také konkurz vyhlásili.

„Důvodem není v žádném případě nespokojenost rady města s prací ředitelů, ale jde o to, aby po šestiletém působení ve funkci představili svou vizi dalšího směřování jimi řízených organizací,“ uvádí mluvčí mělnické radnice Helena Vavřinová.

Stejně jako v Mělníce postupují také v Příbrami, kde končí funkční období sedmnácti ředitelům školských zařízení a radní vyhlásili konkurz na všechna místa. „Nejde o to, že by nebyli dobří. Mají však odpovědnost za přípravu stovky našich dětí pro budoucnost, a proto by vždy na konci období měli prokázat, že mají dostatečnou chuť, motivaci a vize do dalších šesti let,“ míní příbramský místostarosta Václav Švenda (TOP 09), který v minulosti pracoval jako učitel.

„Zřizovatel na to má právo. Kolegové říkají, že je to nedůvěra, že je chtějí vyhodit, ale já se na to dívám jinak. Zákon je zákon,“ říká Jaroslav Kopecký, ředitel Základní školy 28. října v Příbrami. „Jde o to, abych obhájil svou práci, takže mám připraveno a sepsáno, co tu máme, co připravujeme a co chceme do budoucna. Přihlásím se určitě,“ dodává Kopecký.

Celý text naleznete v dnešní MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.