Konec pamlskové vyhlášky

úterý 3. dubna 2018 ·

Od ledna 2017 si děti nemohly ve školách kupovat chipsy, oblíbené párky v rohlíku, ale například ani slazené jogurty nebo limonády. Vyhláška z pera tehdejší ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) byla tak přísná, že řada bufetů dokonce zcela ukončila provoz. Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) nyní pracuje na zrušení předpisu. Školy by měly dostat pravomoci prodávat takové potraviny, které samy uznají za vhodné, a to už od letošního září. Informuje časopis Týden.

„‚Pamlsková vyhláška‘ je postavena represivně a já nejsem zastáncem toho, že takto pojatá represe něco přinese,“ zdůvodňuje ministr Plaga, proč nyní úředníci pracují na jejím zrušení. Dva roky jsou prý dostatečná doba na to, aby došlo k revizi opatření. A ta podle informací z ministerstva proběhne skutečně od podlahy. „Pamlsková“ vyhláška v podobě, jak ji známe, zcela skončí.

Ředitelé škol ministra za rázný krok chválí. O přehodnocení kritérií, podle nichž lze potraviny rozdělit na zdravé a nezdravé, ho žádali prakticky od prvního dne jmenování do funkce. „Je skvělé, že ministerstvo vyslyšelo naše žádosti. Současné znění vyhlášky zbytečně omezovalo činnost škol. Docházelo k nepříjemným situacím, kdy si malé děti nemohly koupit nic jiného než to, co nabízel bufet. Starší žáci však o volných hodinách chodili do blízkých obchodů a kupovali vše, na co měli chuť. To pak vedlo k závisti a zbytečným problémům,“ říká Hana Stýblová, prezidentka Asociace ředitelů základních škol ČR.

Krok ministerstva kritizují někteří odborníci na výživu: „Je to naprosto nezodpovědné a neprofesionální. Všechny argumenty, jež pan ministr používá, se dají snadno vyvrátit. Je škoda, že se obklopuje poradci a lidmi, kteří problematice nerozumějí a slouží pouze lobbistickým zájmům potravinářských sdružení,“ říká Margit Slimáková, známá specialistka na zdravotní prevenci a výživu.

Celý text naleznete v aktuálním vydání Týdne

2 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
3. dubna 2018 v 12:27  

Mně osobně připadá myšlenka, že škola nemá žákům nabízet a prodávat nezdravé potraviny, dobrá. Rozhodně na základních školách. Spíše než pro konec pamlskové vyhlášky bych byl pro jisté zmírnění požadavků ve vyhlášce, ale ne moc silné. Tlak firem, které chtějí do škol vrátit automaty na kolu a sladkosti, bude jistě značný...

Q. E. D. řekl(a)...
3. dubna 2018 v 21:34  

Vyhláška by měla jít cestou zákazu, tedy výslovně specifikovat, co ne. Brambůrky, kola, energetické nápoje apod. Ale jestli je v bagetě kávová lžička majonézy (což je de facto rostlinný olej se žloutkem), tak to si opravdu nemyslím, že je katastrofa.

Větší problém vidím v katastrofální kondici žáků, kdy např. u nás na škole máme nelichotivý rekord trvale necvičících žáků (17 %). Obávám se, že naše chudinky budou ještě před maturitou na vozíku.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.