Radka Kvačková: „Clever Lands“ - vzdělávání v zemích, které jsou na špici mezinárodních žebříčků

úterý 3. dubna 2018 ·

„V čem to je, že se na špici mezinárodních žebříčků mapujících vzdělávací výsledky drží pořád stejné země? Tuhle otázku si položila anglická učitelka Lucy Crehanová a rozjela se do nich. Vznikla z toho zajímavá knížka Clever Lands, která, žel, zatím není v češtině. Dozvíme se z ní například, že finský učitel by považoval za naprosto nepřijatelné, ba dokonce za důvod k odchodu ze školství, kdyby mu někdo nařizoval co, kdy a jak má učit, ale přesto všichni učí totéž a prakticky stejným způsobem. Vysvětlení je podle Finů jednoduché: učitelé volí to nejlepší, co je na základě nejnovějších pedagogických poznatků k dispozici. A dodávají: Slepé střevo taky neoperují v každé nemocnici jinak,“ píše Radka Kvačková v Lidových novinách.


Radka Kvačková (repro ČT)
Kvačková pokračuje:

Na Singapuru je zajímavé, jak může být úspěch dvojsečný. Tam to dotáhli ve zvyšování vzdělávacích výsledků k nebývalým výšinám téměř u všech žáků, jenže zjistili, že všichni excelují v matematice a Shakespearovi, ale není nikdo, kdo by instaloval televizní anténu, vyměnil vypínač nebo vyprodukoval něco k jídlu. Teď se Singapurci snaží věci v tomto směru trochu napravit.

V Japonsku britskou učitelku zaujalo, jak tamní školy úkolují nejen děti, ale i rodiče, tedy přesněji, matky, které dostávají denně i několik esemesek s instrukcemi, co mají dělat lépe a čemu mají věnovat větší pozornost. Autorka knížky si taky všimla, že v Japonsku se děti ve škole nechválí, ani když umějí skvěle. Prý proto, že kdyby učitel pochválil jednoho, ostatní by si mohli myslet, že oni tak dobří nejsou. Ostatně děti tam stejně pracují už od první třídy ve skupinách, protože pěstovat individualismus se nehodí.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

nick řekl(a)...
3. dubna 2018 v 9:30  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Tajný Učitel řekl(a)...
3. dubna 2018 v 15:07  

Člověk by řekl, že je to snadné. Stačí se podívat na příklady dobré praxe v Evropě, nebo v zemích s blízkým historicko-společenským vývojem a najdete tam detailní, krok po kroku, jak pro blbečky, návod jak udělat z kotlinky clever land. V kotlince však cizácké úspěchy nechceme, tady platí pravidlo, učit se je potřeba bolestně a zdlouhavě na vlastních, nejlépe mnohokrát opakovaných chybách..

Že testování nefunguje? Musíme to ověřit, zavedeme všude, počkáme třicet let a uvidíme. Však aj Kostečka a Soukal to řekli.

Že je dobré dát žákům na výběr mezi rozdílnými úrovněmi předmětů? Ne-e. Plácnem jim to na talíř všem stejně.

Že učitelé fungují nejlépe autonomně? Prdlajs. Osnovy na ně. A detailní. Kotlinka je země nezemě pokusu a omylu.

Že třídit žáky na gymnazisty a učně není potřeba? Ále, kdo netřídí není Čech.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.