K pozitivní diskriminaci bych se přikláněla pouze v politice a ve školství, říká expertka na gender Zuzana Labudová

neděle 22. dubna 2018 ·

Muži a ženy jsou jiní. Některé rozdíly jsou pouhými stereotypy, jiné potvrzují i antropologové. Muži prý mají nižší práh bolesti, jsou ostražití v cizím prostředí a příroda je naprogramovala k lovu a boji. Ženy by zase měly umět pracovat na více úkolech najednou a řešit je spíše hovorem. Raději pracují v kolektivu. Rozhovor s expertkou na gender Zuzanou Labudovou přináší Český rozhlas.


Zuzana Labudová (osvetovabeseda.cz)
„Ženy jsou od přírody více flexibilní a empatické než muži, a dnes i vzdělanější. Například u nás vychází z vysokých škol více žen než mužů. Je to přes 60 procent a mají vlastnosti, které jsou na trhu práce nejvíce žádané. Genderové role se vyrovnávají,“ tvrdí genderová expertka.

Změny ale přináší i rizika. Ta se podle Zuzany Labudové projevila při mediálně úspěšné kampani MeToo. „Doufám, že se v budoucnu situace neobrátí v neprospěch mužů. Vývoj kampaně vidím jako promarněnou příležitost k dialogu. Přínosnější by bylo pojmout ji jako MeTogether, čili jako Pojďme se o tom bavit společně.“

„Postupná proměna rolí nesměřuje ke stejnosti,“ upozorňuje. „Všichni by měli mít stejné možnosti, ale ženskost či mužnost nechť si každý ponechá v míře, která je mu přirozená, pokud to vyhovuje protějšku. Jsou ovšem oblasti, kde je genderové rovnosti třeba trochu pomoci.“

Pozitivní diskriminaci tím ale nemyslí. Sama jí nefandí. „To, co se stanoví direktivou, a v Čechách zvlášť, nebývá dobře přijato. Přikláněla bych se k ní pouze v politice a ve školství. V politice je u nás žen málo, je velmi maskulinní. Ve školství je to naopak.“

Za vyrovnaný poměr se považuje podíl minimálně 30:70. „Od podílu 30 procent je zajištěno, že má ta skupina vliv na rozhodování,“ vysvětluje.

Celý rozhovor je ke stažení zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
23. dubna 2018 v 14:14  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.