Kateřina Valachová: Žádné vládní ambice nemám

neděle 22. dubna 2018 ·

„Ministerstvo školství je určitě velmi významné ministerstvo. Protože to je tak trochu ministerstvo budoucnosti. Protože vzdělává naše děti a žáky a studenty. Ale co si budeme povídat. V rámci politické historie ČSSD tak opravdu vlajkovou lodí sociální demokratů vždy byly podmínky zaměstnanců. Podmínky seniorů. Otázka přístupu lidí k sociálním službám. Takže zkrátka v tuto chvíli jsme strategicky se rozhodli proto, že chceme razantním způsobem změnit a vylepšit právě otázku důchodové politiky. Sociálních služeb,“ vysvětluje Kateřina Valachová v Interview ČT, proč sociální demokracie v rámci koaličních vyjednávání neusiluje o ministerstvo školství.


 
Valachová v rozhovoru také říká:

Přiznám se, že žádné vládní ambice nemám. Spíše jsme se v minulých týdnech a měsících bavili o tom, že vzhledem k tomu, že náš volební výsledek je, jaký je, máme tedy 15 poslanců v Poslanecké sněmovně, tak je naší snahou spíše tento tým rozšířit…. Pokud diskutujeme uvnitř sociální demokracie, třeba o možných jménech, kdo by měl být ministrem, nebo ministryní, tak se snažíme najít třeba také nové tváře, abychom posílili první linii. Dokázali náš program prosadit.

A k otázce zavedení branné výchovy a boje s dezinformacemi dodává:

Určitě souhlasím, že my bychom žáky a studenty připravovat na budoucnost určitě měli. Ale branná výchova by neměla být udělaná tak, že se držíme dozadu. Různé zátěže v batozích a různé cvičné hody granátů. Tak takto rozhodně ne. Potřebujeme připravovat na krizové situace, nejen ve školách, protože žijeme ve světě, kde se to prostě děje. Ale třeba hasičský sbor už řadu podobných programů ve školách s úspěchem děla. Oceňují to děti i učitele. Takže určitě ano. Odpověď na vaši otázku. Co se týká třeba určitého boje s falešnými zprávami, v mediálním prostoru, tak je to něco, co je už teď součástí našeho vzdělávání. V našich školách. Ale je pravda, že na to nejsou řekněme jednotná pravidla. A každý učitel k tomu přistupuje trochu jinak.

Celý rozhovor je ke stažení zde

1 komentářů:

Jaroš řekl(a)...
22. dubna 2018 v 13:47  

Hlavně ne žádný nový předmět!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.