Dopady chyby v přijímačkách na gymnázia: Změny v systému? Předčasné odvolání ředitele Cermatu?

sobota 28. dubna 2018 ·

"Štve mě to ze systémového hlediska. K tomu prostě dojít nemá. Tam jsou kontrolní mechanismy a celý systém jednotných přijímaček a státních maturit má být o systémovém řešení, o systému, který chyby dokáže odhalit," řekl ministr školství Robert Plaga k odhalení chyby v přijímačkách na gymnázia pro Aktuálně.cz. Ministerstvo nyní řeší, jaké právní dopady může chyba v přijímačkách způsobit a k jakému poškození práv uchazečů by mohlo dojít. Cermatu, který zkoušky organizuje, se bude ptát na příčinu.


"Pokud já mám správné informace, působí tam tři validační komise. Není mi úplně jasné, jak je možné, že může dojít k tomu, že se tam ta chyba objeví, případně není odhalena včas," dodal ministr. Až se vše vyšetří, chce Plaga posoudit, zda nebude potřeba udělat změny v přijímacích zkouškách či předčasně odvolat ředitele Cermatu Jiřího Zíku. "Všechny varianty jsou možné," poznamenal. Zíka končí v úřadu letos v prosinci, nahradit ho má Michaela Kleňhová.

Cermat zjistil, že v jedné z úloh testu z češtiny pro přijetí na osmiletá gymnázia je chyba. V klíči řešení uváděl Cermat u dvanácté otázky testu pro druhý termín jako správnou odpověď B, teď však zjistil, že správně mohla být i varianta C. V pátek proto poslal ředitelům škol mail, ať zatím nevyhlašují výsledky.

"Nemusí se to dotknout velkého počtu žáků a už vůbec se to nemusí dotknout rozhodování o přijetí vzhledem k tomu, že se jedná o víceletá gymnázia, kde je velký převis," uvedl Jiří Zíka.

Celý text naleznete zde
Vyjádření MŠMT naleznete zde 

10 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
28. dubna 2018 v 7:52  

Tohle není o jedné chybě. To je o celém systému jak státních maturit, jednotných přijímaček a vůbec samotné existence čehosi, co si tak nějak žije svým životem a a ovlivňuje osudy tisíců dětí v tomto státě. je to také navíc penězožrout. 200 000 000 rozpočet z toho 60 000 000 na platy. Jak dlouho bude tento nesvéprávný moloch založený zejména jako tunel pod Alpami ještě existovat?

jir řekl(a)...
28. dubna 2018 v 9:43  

A co teprve ti naši již zemřelí předkové, celý život se kvůli železu cpali špenátem.

Jiří Lukáš řekl(a)...
28. dubna 2018 v 11:45  

J. Zíka: “Uvedenou chybu neodhalili ani validační komise CZVV ani nezávislé odborná komise CZVV.“
Neodbytnými se stává řada otázek: Jak se na uvedenou chybu přišlo? Jak ty komise fungují? Kdo v nich sedí? Kolik bohemistů přehlédlo z češtinářského hlediska triviální chybu? (Třeba deset?!) A proč?

R. Plaga: „Štve mě to ze systémového hlediska.“
Slova, která by měla být ve veřejném prostoru co nejvíc slyšet. A to nejen s ohledem na tu jednu konkrétní chybu. Možná by to teď mohla být jedna z příležitostí k zamýšlení se (nejraději i legislativnímu) nad smysluplností centralizovaných přijímacích a maturitních zkoušek. A taky nad fungováním Cermatu (včetně činnosti externích expertů).

Josef Soukal řekl(a)...
28. dubna 2018 v 12:36  

Jen doplním, že zamýšlení se nad centralizovanými zkouškami nemůže být odtrženo od zamýšlení se nad smysluplností necentralizovaných zkoušek a nad fungováním škol.

Josef Soukal řekl(a)...
28. dubna 2018 v 12:45  

Vzhledem k tomu, že za několik posledních let se Cermatu a s ním spojeným komisím stalo poprvé, že neodhalily jednoduchou chybu, systémově toho z hlediska nastavení kontrolních mechanismů mnoho k řešení není.
Zásadní systémovým nedostatkem je ovšem velká přetíženost pracovníků Cermatu; v posledních letech jim možná násobně přibylo práce, přičemž počet zaměstnanců se téměř nenavýšil, alespoň ne pro oblast českého jazyka a literatury.

Tajný Učitel řekl(a)...
28. dubna 2018 v 14:58  

Chudáci cermatčíci potřebují víc peněz na víc expertů smolících víc testů. Systémová chyba to je a velká. Což není problém cermatu, ale problém centralizovaného plošného testování. V tomto systému jedna chyba naroste do obřích rozměrů, nemluvě o statisticky mnohem větší "odchylce" vyplývající z časové tísně.

Karel Lippmann řekl(a)...
28. dubna 2018 v 16:15  

Zásadní chyba nespočívá v dílčích omylech tvůrců testových úloh, ta spočívá v mylné představě, že přirozený jazyk a literaturu lze např. jako tvrdost materiálu jednoznačně testovat, aniž by se zdeformovala jejich podstata a pedagogický smysl. To nevyřeší ani desítky validačních komisí. Dílčí chyby by bylo možné prominout, mylné pojetí celého předmětu však ne. Testovat se má jen to, co k jednoznačnému výsledku může vést. V jazyce a literatuře toho není mnoho, protože mají znakový charakter a významy dílčích prostředků vznikají v kontextu. Tohle je jejich podstatou, té se však testy netýkají, ani týkat nemohou! Neplatí zde ani zásada, že je nutné napřed se naučit dílčí prvky a teprve potom postupovat dál. To je vhodné při výuce cizího jazyka, v případě jazyka mateřského, který úzce souvisí s myšlením, tedy hledáním významu, je zapotřebí od počátku současně poukazovat na významotvorné souvislosti každého jevu. Jinak se žáci většinou jen bezmyšlenkovitě biflují izolované položky a nevidí v tom smysl. Testování je pak pouhý bič. Nevymlouvejme se, že to jinak nejde. Copak se o to systém našeho školství vůbec někdy pokusil?

Kvaternion řekl(a)...
28. dubna 2018 v 22:09  

Ministr je z politických důvodů kategoricky rázný, aniž by to odpovídalo realitě. Nebráním Cermat, tím méně testování jako takové, jen konstatuji, že kdo někdy přijímací testy vytvářel, ví, že je prakticky nemožné zajistit, aby v nich nikdy žádná chyba nebyla. Posuzování kontrolorů totiž není z principiálních důvodů nezávislé; lidská kognice se řídí určitými pravidly, z nichž mimo jiné plyne, že udělá-li ve vyhodnocení správného řešení úlohy chybu jeden hodnotitel (neřku-li autor), je obecně vyšší pravděpodobnost, že ji udělá i jiný, případně všichni. Znám příklady ze svého oboru, ale stačí si připomenout hádanku, kterou jsme si dávali jako děti - po dvou otázkách na barvu, na něž je odpověď "bílá", přijde otázka "Co pije kráva?". Drtivá většina respondentů odpoví "mléko", i když si po upozornění na správnou odpověď uvědomí, že ji věděli a nechali se zmást. Nyní kde kdo otlouká diskutovanou chybu Cermatu o hlavu jako evidentní, ale vážně pochybuji o tom, že by ji podstatná část těchto kritiků (pokud vůbec někdo) odhalila a priori. Závěr: netvařme se jako dokonalí, snadno dokážeme vytvořit úlohy, které jsou chytáky i pro nás. Ano, v tak sledovaném případě, jako jsou přijímačky, je nutné důkladná kontrola, ale ani ta nedokáže odhalit všechno (a to ani v ještě mnohem důležitějších případech, vzpomeňme na thalidomid). Nestává-li se podobná chyba každý rok několikrát a neovlivňuje-li masivně výsledky ani v tomto roce, nelze kvůli ní systém označit za vadný. Popravdě jen zastírá podstatné dlouhodobé otázky, jako zda je správné, aby o budoucnosti dětí rozhodovala jedna zkouška, a pokud ano, zda by to měla být zkouška v současné podobě.

BP řekl(a)...
29. dubna 2018 v 12:39  

Když si sš předtím byly nuceny kupovat přijímačkové scio testy, nikdo to nekritizoval. Zajímavé!
Když je mají dnes školy k dispozici zdarma, všem to vadí.

Karel Lippmann řekl(a)...
29. dubna 2018 v 17:34  

Jen pro úplnost: Proti maturitním testům jsem protestoval už v r. 1996, kdy je na konferenci v Olomouci prosazoval pan Šteffl. Pokud si vzpomínám, maturitní sondování mělo původně na starosti Scio. Jako trucpodnik vznikl poté státní CERMAT. Kdo je v testování lepší, mne nezajímá. Tato forma zkoušení k maturitě z češtiny nepatří, je z podstaty mylná v každém případě, dílčí chyby nejsou důležité.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.