Trenér dětí, ohrožený druh. Kluby si stěžují, že je neumějí zaplatit

čtvrtek 8. března 2018 ·

Česká unie sportu (ČUS) zveřejnila výsledky průzkumu, ve kterém se zeptala dvou tisíc klubů a tělovýchovných jednot, s jakými problémy se potýkají. A 94 procent z nich tvrdí, že jim chybí dostatek peněz na ohodnocení kvalifikovaných trenérů pro děti a mládež. „Vnímáme to jako velkou komplikaci ovlivňující celý sport. Vždyť co budeme dělat, když budou scházet nadšenci, kteří v dětech vytvářejí klíčové pouto ke sportu. Bez nich jen stěží najdeme další talenty,“ řekl pro iDNES.cz Miroslav Jansta, předseda ČUS.


Michal Eisenkolb (youtube.com)
Jenže kdo dnes děti trénuje? Nelze zobecňovat, ale drtivá většina pochází ze dvou skupin - z rodičů (hlavně tátů), kteří chtějí pomáhat s růstem potomků. A studentů, pro které je „symbolická“ apanáž vítaným přivýdělkem.

„Tátové peníze nechtějí. A studentům stačí 1 500 až tři tisíce měsíčně, což fakt nejsou peníze. Školeného trenéra nejsou kluby schopny zaplatit,“ říká Michal Eisenkolb, předseda Unie trenérů mládeže a kouč malých florbalistů Sparty. A to se ještě bavíme o velkých městech, kde jsou vysoké školy. V okresních městech a vesnicích mladí trenéři chybí ještě víc, protože odcházejí studovat.

Eisenkolb, který byl před dvěma a půl lety zvolen napříč odvětvími nejlepším mládežnickým trenérem v zemi, objíždí republiku s projektem Tour de Club. V něm v menších oddílech ukazuje, jak by mohl vypadat florbalový trénink dětí. A závěr ze setkání je většinou smutný: „Kluby nejsou schopny trenéry sehnat. Není zájem.“

„Potřebujeme trenéry, kteří se školí a kteří budou iniciátory sportu, protože rodiče dnes mají spoustu práce. Chtějí vědět, že jejich dítě je v rukou odborníků,“ říká poslanec a vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička. „Už existuje dotační program, ale stát se musí podílet větší měrou na odměnách trenérů.“

Kluby vzhledem ke krizovému systému financování často netuší, co bude za pár měsíců. Také proto trenérů ubývá. Loni se dokonce ve Sněmovně uskutečnil seminář trenérů mládeže, který nesl název Ohrožený druh.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.