Studenti střední školy vytvořili expozici o holokaustu. Učitelé jim připomínají, že téma může být kdykoli aktuální

neděle 18. března 2018 ·

Expozici o holokaustu v podobě převedení tábora v Osvětimi do virtuální reality či jeho 3D modelu vytvořili studenti střední smíchovské průmyslové školy. Výsledky svého studijního snažení představili přímo v Terezíně v den památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince. Reportáž přinesly Lidovky.cz. Zprávu z prezentace výstavy napsala také studentka gymnázia Jana Keplera Eliška Foukalová.


Studenti na expozici o holokaustu (gjk.cz)
Studenti se etapou druhé světové války, zejména koncentračními tábory, v poslední době intenzivně zabývali. Četli knihy, seznamovali se s výpovědmi pamětníků, poslouchali přednášky odborníků. Několikrát též navštívili i veřejnosti nepřístupné prostory tábora v polské Osvětimi. Význam studia této etapy si proto dobře uvědomují a mluví o ní s pietou.

Také učitelé přítomných žáků a zástupci terezínského vzdělávacího centra včetně Šimona Krbce či Pavla Chalupy varují před tím, že téma může být kdykoli aktuální. I z toho důvodu je podle nich zapotřebí si události minulého století neustále připomínat.

Zahájení výstavy bylo důkazem, že na základě studia holokaustu dokázali žáci vnímat historické i současné společenské souvislosti. “Nezvládají ani učivo deváté třídy základní školy,” komentovala jedna ze studentek gamnázia jana Keplera výroky poslanců SPD. Studenti gymnázia Jana Keplera se zúčastnili otevření expozice.

Narážela tak na momentálně policií řešená slova Tomia Okamury, Miloslava Roznera či tajemníka strany Jaroslava Staníka v souvislosti s táborem v Letech, tedy dalším místem spojeným s hrůzami druhé světové války. Rozner například hovořil o “pseudokoncetráku”, Staník zas údajně tvrdil, že „Židi, homosexuálové i cikáni by měli jít do plynu“.

Celý text na Lidovky.cz naleznete zde

Ze zprávy studentky gymnázia Jana Keplera Elišky Foukalové

9. března 1944 došlo k největší masové vraždě v moderních československých dějinách. Zlikvidováno bylo 3792 židovských obyvatel tzv. terezínského rodinného tábora v Auschwitz-Birkenau. Sedmdesát čtyři let nato byla otevřena stálá expozice Centra studií genocid Terezín, na které se podíleli žáci již zmiňované Smíchovské SPŠ. Chvíli po našem příjezdu byla zahájena debata s politologem profesorem Miroslavem Marešem z Masarykovy university a badatelem Stanislavem Motlem. Jejím úvodním a hlavním tématem bylo právě vyvraždění obyvatel terezínského rodinného tábora. Avšak velmi výrazným bodem se stala také debata o současných projevech extremismu, zejména ve spojitosti s kauzou koncentračního tábora v Letech (uznávám, že termín “koncentrační” je sporný, ale v případě tábora, který má na svědomí smrt stovek lidí, považuji podobné slovíčkaření za nepodstatné) a skandálními výroky některých našich ústavních činitelů.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.