Opravdu si stačí jen umýt ruce? Téma odpovědnosti za uposlechnutí rozkazu

sobota 31. března 2018 ·

Aktivita se zabývá odpovědností za páchání nebo organizovaní násilí a vražd v nedemokratických režimech. Inspirací je případ poslance a bývalého policisty Zdeňka Ondráčka, který se účastnil potlačování demonstrací v roce 1989. Učitelka Tereza Vodičková nabízí další téma do výuky společenských věd.


Tereza Vodičková (obcankari.cz)
1. Promítneme video: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2408248-ondracekniceho- nelituji-plnil-jsem-rozkazy-omluva-nema-smysl  (až do 15. minuty)

a) Ptáme se žáků, zda si myslí, že opravdu není rozdíl v tom, volí-li v nedemokratickém režimu mezi zaměstnáními: učitel, lékař, policista.
b) Ptáme se, jak by se rozhodovala Antigona nebo např. Milada Horáková (dle znalosti jejich příběhů, viz metodika Milada Horáková, téma legality a legitimity).
c) Necháme je pojmenovat rozdíly.

2. Pro ilustraci pustíme následující video: https://www.facebook.com/betulapendularegnum/videos/999776276790603/

a) Ptáme se, jaké důvody mohly lidi vést k volbě zaměstnání v rámci bezpečnostních složek ve státě, kde policie porušovala lidská práva?

3. Rozdáme PL 1

a) Čteme si žákovské reakce a diskutujeme o nich.


Další informace a pracovní listy ke stažení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.