Konec klasických zápisů dětí do škol. Školy dnes přijetí prvňáčka řeší s rodiči přes internet

sobota 31. března 2018 ·

Sváteční šaty a pěknou básničku. Tak to už dítě nebude potřebovat. Zápisy do škol, jak je znaly generace, končí. Budoucího prvňáčka můžete přihlásit do školy z domova. Potřebné údaje pošlete elektronicky, pak zájem potvrdíte návštěvou ve škole. Dítě s sebou brát nemusíte. Podobnou možnost využívají rodiče například v Brně, Plzni, Ostravě, nově také ve Zlíně nebo Liberci. „Je to tak léta zavedené, že paní učitelky při zápisu říkají, co si myslí o připravenosti dítěte na školu. Zákon ale hovoří o zápisu jako o formalitě, které se dítě ani nemusí účastnit,“ říká Pavla Kubíčková, ředitelka Psychologicko-pedagogické poradny pro Prahu 10. Reportáž přináší MF DNES.


„Rodiče si budou moci přihlášku vytisknout a vyplnit dopředu, pak ji odevzdají ve škole v termínu zápisu,“ říká liberecký náměstek pro školství Ivan Langr. Přezkoušení učitelkou, při němž budoucí prvňáček plní úkoly ověřující jeho školní zralost, zatímco rodiče vyplňují formuláře, totiž na přijetí dítěte do školy nemá žádný vliv. O tom, zda bude, či nebude mít odklad, by už tou dobou mělo být rozhodnuto.

Letos se podruhé zápisy na všech základních školách konají v dubnu. Ministerstvo školství termín přesunulo právě proto, aby snížilo počet dětí s odkladem.

Odklady by proto nově měli rodiče řešit již před zápisem a nečekat až na názor učitele, který navíc ani během pár minut, které s dítětem u zápisu stráví, podle Kubíčkové nemůže vývoj dítěte posoudit. „Dítě může být ve stresu, takže toho moc nepředvede. Zápis může doplnit obrázek, ale primárně by měla o nezralosti dítěte dopředu vědět učitelka v mateřské škole nebo rodiče a v případě pochybností by měli nechat udělat vyšetření v poradně,“ vysvětluje Kubíčková, proč zápis do školy nemá být zkouškou zralosti.

Celý text naleznete v dnešní MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.