Mediální výchova by měla rozvíjet kritické myšlení

čtvrtek 1. března 2018 ·

„Ve školách je většinou taková praxe, že mediální výchova, pokud na ni vůbec dojde, se stala součástí předmětů jako český jazyk, literatura nebo dějepis a občanská výchova. Jenže by si zasloužila samostatnost. Ale aby tomu tak bylo, muselo by být české školství na osamostatnění mediální výchovy připraveno. Oproti zahraničí u nás vlastně neexistuje institucionalizované centrum, které by mediální výchovu ve školách koordinovalo a pedagogům poskytovalo metodickou pomoc, vydávalo potřebné učebnice a další výukové materiály a zároveň vytvořilo koncepci vzdělávání fundovaných pedagogů.“ Tématu se věnuje Týdeník ŠKOLSTVÍ.


„Změnil se především samotný charakter informací. Některé z nich se tváří jako ty důležitější, ale ve skutečnosti nejsou a my bychom se měli naučit je vyhodnocovat a třídit a zorientovat se tak v prostoru zaneseném informacemi,“ říká Václava Kofránková z pražské Vyšší odborné školy publicistiky. Mediální výchova se v takové situaci stává prostředkem, jak rozvíjet kritické myšlení dětí a jak je naučit klást si ty správné otázky. Tou zásadní je například zjištění, která forma informace je ta klíčová.

Ukazuje se, že současná mladá generace má problém s porozuměním textu v klasickém slova smyslu. „Současné dítě je zvyklé ponořit se do internetového moře, kde vedle sebe najde kvalitní text vedle nekvalitního. Chybí mu zkušenost a schopnost je od sebe odlišit, žije v hypertextovém prostoru, kde jako by nic nemělo začátek a konec. Není připraveno na úskalí, která pocházejí z používání techniky. Stále se setkáváme s tím, že mladí sice tráví hodiny na společenských sítích, ale unikají jim bezpečnostní rizika, která z toho pramení,“ hodnotí situaci Aleš Pištora z Vyšší odborné školy publicistiky. Současně je zjevné, že nejen dětem a dospívajícím chybí jistá míra kritičnosti.

Pražská Vyšší odborná škola publicistiky vychovává nejen budoucí žurnalisty a lidi, kteří chtějí pracovat v médiích a s médii. Připravuje mimo jiné také bezplatné kurzy pro učitele základních a středních škol, kde se jim snaží zprostředkovat základy mediální výchovy.

Celý text naleznete v aktuálním vydání Týdeníku ŠKOLSTVÍ

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
1. března 2018 v 12:44  

logické myšlení rozvíjí český jazyk a dějepis

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.