Konec plýtvání. Škola chce po dětech prázdné talíře

pátek 16. března 2018 ·

Ve škole v Dubé sestavili takzvaný ekotým složený z učitelů, žáků či provozních zaměstnanců školy. „Ekotým minulý týden zvážil bioodpad, který jde ze tříd a školní jídelny. Pak budou následovat projektové dny, kdy budeme mezi dětmi šířit osvětu. Budeme se bavit o plýtvání jídlem či zdravém stravování. Pak bioodpad opět zvážíme. V jídelně nám slíbili, že uvaří stejný jídelníček jako v době prvního vážení, aby se to dalo porovnat,“ vysvětluje Jana Mašková, zástupkyně ředitelky. ZŠ v Dubé na Českolipsku je jedna ze tří v kraji, která se zapojila do projektu s názvem Miluji jídlo, neplýtvám. Informuje MF DNES.


Projekt podporuje ministerstvo životního prostředí. Podle údajů ministerstva školství se ve školních jídelnách v Česku denně vyhodí přibližně 238 tun jídla a rodiče za nesnědené pokrmy zaplatí ročně 2,5 miliardy korun.

Tomáš Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola, říká, že jako odpad skončí v jídelnách dvacet až pětatřicet procent připraveného jídla. „V některých jídelnách je to méně, v jiných množství vyhozeného jídla tvoří až třetinu všech připravených pokrmů,“ dodává Václavík. Kromě školy v Dubé se do programu, který má zastavit plýtvání jídlem, zapojily v kraji ještě Mateřská škola Pastelka Liberec a liberecká Základní škola Kaplického.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.