Hranice práce: Co mají společného film Apoleny Rychlíkové a balady Jiřího Wolkera

středa 28. března 2018 ·

„Napíšeme na tabuli částku 12 200 do závorky (73, 20Kč) za 40 hodin práce týdně, žáci mají za úkol rozepsat nutné měsíční výdaje a vyjít právě s těmi 12 tisíci a 200 korunami (nájem, jídlo a další věci, které jsou dle jejich názoru nutný měsíční výdaj), pak se pokusí na internetu najít byt nebo pokoj nebo ubytovnu v místě, které jim učitel zadá, místo si učitel vymyslí a umístí sem jejich fiktivní pracoviště. Cena ubytování musí odpovídat položce, kterou jsou ochotni/schopni vydat žáci za nájem, pokud nenajdou ubytování v místě svého bydliště, mohou hledat v celé ČR, poté ale musí počítat s výdajem na cestování,“ učitelka Tereza Vodičková nabízí pro výuku téma „Hranice práce“.

Tereza Vodičková (obcankari.cz)
Prostřednictvím aktivity žáky seznámíme s pracovními podmínkami hůře placených profesí, jejich úkolem bude porovnat motivy z dokumentu Apoleny Rychlíkové a Wolkerových balad, metodika je primárně zaměřena na přiblížení proletářské poezie, umělecké angažovanosti spisovatelů ve 20. letech 20. století s přesahem k současnosti.

Na úvodní úkol – jak vyjít s minimální mzdou – navazují otázky:

a) Kolik peněz vám zbývá na zábavu?
b) Čemu odpovídá částka uvedená na tabuli?
c) V jaké situaci lidé volí takto placená zaměstnání?
d) Za kolik na hodinu si sháníte brigádu vy dnes, na jak dlouho?

2. Promítneme film Hranice práce

a) Je vydírání řešení?
b) Jaké jsou nástroje změny v zastupitelské demokracii?
c) Existují podle vás rizika spojená se zvýšením minimální mzdy při dodržování zákoníku práce (povinné pauzy, max. pracovní doba apod.)

3. Rozdáme PL s textem Jiřího Wolkera

Žáci jmenují, co má text a dokument společného (téma, motivy).

4. Vysvětlete pojmy angažovanost a aktivismus, demonstrujte na probrané látce.

a) Za jakých podmínek může angažovanost a aktivismus škodit?
b) Je nějaký společenský problém, ve kterém byste se angažovali vy? Jak? Jak byste získávali informace o daném problému (popřípadě získáváte).

5. Následuje diskuze, jejímž tématem by měla být chudoba a její vliv na (ne)kvalitu života (exekuce apod.).

Další informace a materiály ke stažení naleznete zde

10 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
28. března 2018 v 7:06  

Apolena Rychlíková (* 1989, Brno) je česká režisérka dokumentárních filmů, levicová aktivistka[1] a novinářka, v současnosti redaktorka zpravodajského webu A2larm.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Apolena_Rychl%C3%ADkov%C3%A1

Apolenu Rychlíkovou mám docela rád. I když se někomu její levicovost může zdát dost radikální, jde, myslím, o levicovost vcelku inteligentní. Například před letošním druhým kolem prezidenských voleb napsala:

Selhat znovu, selhat lépe
Apolena Rychlíková 15. 1. 2018

Zásadní ponaučení, které nám první zvolení Miloše Zemana prezidentem mělo přinést, se mělo týkat dysfunkčnosti moralizování a kulturní nadřazenosti vůči Zemanovi i jeho voličům. To je koneckonců i podstata sporu o „pražskou kavárnu“, který Zeman suverénně ovládl a prokázal v něm přesně ty kvality, pro které i dnes zůstává oblíbený. Červené karty, červené trenky, vyprazdňování slova “slušnost” nebo “džentlmenství”, neustálé poukazování na Zemanův alkoholismus a buranství ze strany jeho odpůrců, které se do jisté míry staly leitmotivem i letošní prezidentské volby, ale ukázaly, že jsme si z pěti let s Milošem moc nevzali. Selhali jsme, a i kdyby Zeman nevyhrál, ve svém selhání budeme optikou jeho voličů do určité míry pokračovat. To ale neznamená, že se nemáme pokusit selhat aspoň o trochu lépe.

https://a2larm.cz/2018/01/selhat-znovu-selhat-lepe/

Místo mnohdy neoliberálně multikulturalistických Britských listů čtu v poslední době dost často právě A2larm. Třeba i proto, že tam dost publikuje ekonomka Ilona Švihlíková, jejíž názory a pohled na svět jsou mi blízké.

Když už pan Komárek zase povolil ocitovat Parlamentní listy, možná se dočkáme i nějakého článku z A2larmu...

Viz
http://www.ceskaskola.cz/2018/03/tema-popirani-holokaustu-na-prikladu.html

J.Týř


tyrjir řekl(a)...
28. března 2018 v 7:27  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
28. března 2018 v 7:35  

Pane Týři, text se netýká Apoleny Rychlíkové, takže citace z jejích politických textů sem nepatří. Hezký den!

tyrjir řekl(a)...
28. března 2018 v 7:59  

Vždyť i vy, pane Komárku, zveřejňujete v České škole politické texty. Například

http://www.ceskaskola.cz/2018/03/tema-popirani-holokaustu-na-prikladu.html

Dovoluji si vyslovit názor, že rozdíl mezi vámi a Apolenou Rychlíkovou je asi takový rozdíl, jako je rozdíl mezi Britskými listy a A2larmem.

Hezký den!

Michal Komárek řekl(a)...
28. března 2018 v 8:06  

Pane Týři, uniká Vám několik věcí: 1) Text o "popírání holokaustu" byl o pracovním listu a tématu, které nabízí učitelka ZSV a češtiny. 2) Diskuse k tomuto textu se netýká Apoleny Rychlíkové, ale tématu textu 3) Českou školu v současnosti vedu já, nikoli Vy. (Což samozřejmě neznamená, že mě nezajímá věcná seriosní kritika...) Hezký den!

tyrjir řekl(a)...
28. března 2018 v 8:12  

Opravdu se ten text netýká Apoleny Rychlíkové, pane Komárku? Tohle myslíte opravdu vážně? Četl jste po sobě alespoň nadpis svého článku?

První komentář, kde je v citaci A. Rychlíkové kritizován M. Zeman jste ponechal. Druhý kde je v citaci A. Rychlíkové kritizován J. Drahoš, jste smazal. Proč? Nezlobte se, prosím, ale vaši argumentaci nepřijímám a myslím si, že byste se měl z vyváženosti projevu A. Rychlíkové co učit.

J.Týř

Michal Komárek řekl(a)...
28. března 2018 v 8:25  

Pane Týři, pokud chcete diskutovat, diskutujte k tématu článku. Věřím, že téma dokážete rozpoznat. V diskusi o Apoleně Rychlíkové, případně o diskusi na ČŠ tady pokračovat nebudeme. Hezký den!

tyrjir řekl(a)...
28. března 2018 v 13:10  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
29. března 2018 v 2:11  

ad 28. března 2018 7:06

Místo mnohdy neoliberálně multikulturalistických Britských listů čtu v poslední době dost často právě A2larm. Třeba i proto, že tam dost publikuje ekonomka Ilona Švihlíková, jejíž názory a pohled na svět jsou mi blízké.

Když už pan Komárek zase povolil ocitovat Parlamentní listy, možná se dočkáme i nějakého článku z A2larmu...


Omlouvám se všem za svúj překlep v této pasáži:

Ekonomka Ilona Švihlíková nepublikuje v levičácky zaměřeném A2larm ale v seriózním internetovém časopisu Argument, Ten sleduji víc než Britské listy.

Viz
http://casopisargument.cz

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
3. dubna 2018 v 8:03  

Hranice práce: Co mají společného film Apoleny Rychlíkové a balady Jiřího Wolkera"

Na tuto otázku v nadpisu si dovoluji odpovědět:

Nejenom film(y), ale i některé další počiny A. Rychlíkové mají něco společného s baladami Jiřího Wolkera. Například:

Drahoš v politice? Ale proč?
https://a2larm.cz/2018/01/drahos-v-politice-ale-proc/

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.