Učitelství neláká, univerzita hlásí velký úbytek studentů

středa 28. března 2018 ·

Například absolventi matematiky se počítají na prstech jedné ruky. Zatímco před deseti lety nastupovalo podle nového rektora Technické univerzity v Liberci Miroslava Brzeziny do prvního ročníku 40 až 50 studentů matematiky v kombinaci s jiným předmětem, letos je jich 20. „Ke státnicím se jich dostávají jednotky. Absolventy matematiky máme tři. U chemie nebo fyziky je to ještě horší. Tam je to jeden člověk nebo třeba nikdo. V přírodovědných oborech je to strašně málo,“ řekl rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina pro MF DNES.


Miroslav Brzezina (tul.cz)
„Situace se rok od roku zhoršuje. Fakulty nemohou problém vyřešit, pokud tam studenti zkrátka nenastoupí. Je velký nepoměr mezi poptávkou a zájmem lidí studovat,“ sdělil rektor Brzezina. Podle rektora se rovněž naplno projevila demografická křivka. Univerzita nabírá studenty z populačně velmi slabých ročníků. Pedagogická fakulta má asi dva tisíce studentů, mívala jich zhruba tři a půl tisíce.

Zatímco před pěti lety absolvovalo libereckou univerzitu přibližně 150 studentů učitelství, v roce 2017 bylo absolventů 96. Řada z nich ale do školství vůbec nenastoupí, protože je zlákají soukromé firmy. Nebo odejdou do jiných krajů.

„Některé přírodovědné předměty u nás vyučují magistři, případně i inženýři, kteří si dodělávají pedagogické minimum. Ještě tak získáme biologa, ale je třeba opravdu velmi málo chemiků,“ přiblížil ředitel liberecké základní školy Aloisina výšina Jaroslav Vykoukal.

Celý text naleznete v dnešní MF DNES

9 komentářů:

Unknown řekl(a)...
28. března 2018 v 11:50  

učitelů jest nadbytek a ušit mohou i neučitelé

tyrjir řekl(a)...
28. března 2018 v 13:51  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Kvaternion řekl(a)...
28. března 2018 v 14:48  

Nezájem o učitelství matematiky v ČR je trvalý, demografická křivka to nyní jen zvýrazňuje. A v této situaci prohlásí reprezentant kritiků Hejného metody, Vlastimil Dlab, že "na učitelství by měli chodit ti nejlepší studenti" (http://www.ceskaskola.cz/2018/02/predni-cesky-matematik-vlastimil-dlab.html). To je pro vzdělávání asi tak užitečná rada, jako "všichni žáci by měli všechno chápat".

tyrjir řekl(a)...
28. března 2018 v 15:11  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Zdeněk NUTZ řekl(a)...
29. března 2018 v 12:50  

Není to náhodou o platech?

Kvaternion řekl(a)...
29. března 2018 v 14:25  

Ad Zdeněk Nutz: Jistě ne zcela, podle mě ani ne dominantně. Učitelské platy jsou nyní relativně lepší než bývaly (jejich průměr už přesahuje průměr celostátní), zájem o učitelství však dále klesá.

Unknown řekl(a)...
30. března 2018 v 5:30  

je to tři roky co synovec skončil matfyz, praha ho nelákala,je to venkovský kutilký typ,v beskydech rodbý dům,dvougenerační ze 70. let,obrovsjá zahrada a tam pouze otec,i myslel si chlapec že obejde školy v okolí a stane se uřitelem matiky a odpoledne bude na zahradě jezdit se sekačkou a včealařit,obešel 12 škol a nikde nic,v jedné mu nabídli poloviční fyziku a hudebku,i sebral se a odečel zpět do brahy kde nastoupol v bance za 50 litrů,dnes po třech letech tam má jako matikář 70,má na hypočku domek ve štěchovicích a tam má na zahradě včely......

tyrjir řekl(a)...
30. března 2018 v 13:50  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
30. března 2018 v 17:21  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.