Zažíváme zlaté časy, říkají čeští skauti. Počet členů neustále roste

středa 28. března 2018 ·

Navzdory častým steskům, že současné děti tráví většinu času u počítače nebo s mobilem, český skauting založený na aktivním pobytu venku zažívá podle vedení organizace zlaté časy. Od roku 2006 počet členů Junáka neustále roste a podle posledního sčítání přesáhl 60.000. Rostoucí základna přináší i možné limity do budoucna, například problémy s kapacitou kluboven a tábořišť či dostatek vedoucích. Proto skauti věnují stále více energie shánění podpory pro svou činnost. Za posledních 12 let přibylo v Česku 20.000 skautů. Informuje ČTK.

Barbora Trojak (skaut.cz)
"V České republice v současné chvíli funguje 2147 skautských oddílů, které každoročně uspořádají více než 1000 táborů pro bezmála 30.000 dětí. Členů je dohromady 60.522, z nichž je 41.083 dětí a mladých do 18 let. Meziroční nárůst byl loni nejvyšší od roku 2006, šlo o 2682 nových členů a členek," řekla ČTK mluvčí skautů Barbora Trojak.

Důvodů, proč se skautingu v Česku daří, je několik. V první řadě se těší důvěře rodičů, z nichž mnozí byli v dětství sami skauti a nyní chtějí dopřát podobné zážitky potomkům. "Na rozdíl od kroužků zaměřených na výkon nebo na jednu konkrétní činnost skaut poskytuje prostředí, které je schopné přijmout jakékoliv dítě - ať má mimořádný talent, nebo je plaché či trochu nemotorné," říká mluvčí.

Za unikátní považují skauti svůj přístup k dětem. "Ve skautu necháváme holky a kluky, aby si maximum věcí zařídili sami a vyzkoušeli na vlastní kůži. Stavíme je do reálných životních situací, v nichž si můžou vyzkoušet, co všechno zvládnou, dáváme jim důvěru a oni si tak vytváří zdravé sebevědomí," uvedla zpravodajka skautské organizace pro program Denisa Sochorcová.

Celý text naleznete zde  

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.