Učitel, ohrožený druh. Sborovny stárnou, na průmyslových školách a učilištích brzy nebude mít kdo učit

středa 14. února 2018 ·

Kraj ho sice dotuje, jak může, avšak ve výsledku se stále moc nemění. Odborné školství na východě Čech i nadále trpí nedostatkem učitelů technických oborů a mnoho na tom nezměnil ani fakt, že hejtmanství před dvěma lety začalo vybraným pedagogům k výplatě přispívat až pět tisíc korun. Přelomové řešení mělo zastavit odchody učitelů do soukromé sféry. Ředitelé škol přiznávají, že jim krok úředníků pomohl, ale problém se tím nevyřešil. Informuje MF DNES.


„Bonus od kraje nám již druhým rokem pomáhá alespoň zčásti stabilizovat odborné učitele teorie i praxe. My se je snažíme kromě příspěvky kraje udržet i využíváním nadtarifních složek platu. To je ale vše, co můžeme jako ředitelé technických středních škol udělat,“ říká Pavel Jankovský, ředitel SPŠ, SOŠ a SOU Hradec Králové - jedné z největších průmyslových škol v regionu.

Učitelé odcházejí do důchodu, jenže je nikdo nenahrazuje. Situace se dostala už tak daleko, že reálně hrozí, že do několika let nebude mít na průmyslovkách kdo učit. Prosperující firmy nabízejí mladým inženýrům strojírenství či elektrotechniky někdy až dvojnásobně vysoké platy.

Jen pro představu: po loňském zvýšení platových tarifů učitelů středních škol je nejvyšší dosažitelný tabulkový plat učitele na konci kariéry 33 930 korun a učitele odborného výcviku 30 760 korun. Začínající učitel nastupuje nyní za 26 020 korun a učitel odborného výcviku jen za 25 470 korun hrubého. V konkurenci s velkými podniky nemají školy šanci, platy v soukromém sektoru pro šikovné odborníky jsou až dvojnásobné.

Dopad je v praxi takový, že školy přijmou prakticky každého učitele odborných předmětů, který se hlásí. „Tito učitelé mají neotřesitelnou pozici, což obecně není pro řízení školy zrovna ideální stav. Dopad to má i na kvalitu výuky, protože lidé, kteří by obor dokázali žáky naučit, nemají zájem ve školství pracovat,“ poznamenal ředitel Středního odborného učiliště v Lázních Bělohrad Pavel Petr.

Celý text naleznete v dnešní MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.