Tomáš Feřtek: Smrad a nezájem. Z učilišť jsme udělali odpadkový koš školství

středa 14. února 2018 ·

„K dětem, které jdou na učiliště, se stavíme s nadřazeností a pohrdáním. A ony se nám odměňují nenávistí k této společnosti a podporou nenávistných ideologií. Ale jsou to ti poslední, kterým to můžeme vytýkat. Mimochodem, na učiliště odchází třetina dětí v každém populačním ročníku,“ píše Tomáš Feřtek pro Respekt.cz.


Tomáš Feřtek (eduin.cz)
Feřtek mimo jiné píše:

Pokud nás zajímá politická budoucnost této země, měli bychom si znova a zvlášť pozorně pročíst výsledky takzvaných studentských voleb a taky výzkumy preferencí na středních školách. Je to názorné a instruktivní. Zatímco gymnazisté, ale z velké části i žáci z průmyslovek očekávatelně preferují liberální a spíše mladší politiky, a jen málo z nich by například volilo Okamuru či Zemana, na učilištích je to právě naopak. Velká část podporuje ty, kteří staví na strachu a nenávisti.

Jestli však máte pocit, že na tom není nic překvapivého, protože na učilištích prostě nejsou žáci dost chytří, aby extremisty prokoukli a volili „správně“, mýlíte se. Jejich volba má jasnou logiku a jde o výsledek naší společné a dlouholeté snahy udělat z učilišť odpadkový koš vzdělávacího systému. Stesky na to, že „maturitu má dnes každý“ a „pracovat rukama není žádná ostuda“, případně výroky ve stylu Klausova „v Praze je nejvíc nemakačenků“, se staly až banální součástí každé konverzace, když dojde na školství. A je to vrcholný projev pokrytectví.

Sice si pořád dokola stěžujeme na nedostatek řemeslníků a lidí ochotných pracovat rukama, ale ve skutečnosti je společenským ideálem vysokoškolský titul. Náš vzdělávací systém je od základní školy nastaven na kultivaci „vysokoškolských profesorů“, respektive špičkově placených vysokoškoláků typu inženýrů, právníků a lékařů. Ne každému se cíle podaří dosáhnout, mnozí cestou odpadnou a zastaví se na nižší pozici. To považujeme za správné; ideál má být těžko dosažitelný, ztráty a oběti jsou nutné.

Pak je ale zcela logické, že ti, které odsuneme nejdříve a nejníže, jsou právě děti, které jdou na učiliště. Opravdu často se setkávám s gestem paní učitelky na základní škole, která mávne rukou do zadní části třídy a poznamená: „To jsou ti, co nejdou dál.“ Myslí tím své žáky, kteří jdou na učňáky. Jak nejdou dál? Zmizí ze světa? No, do jisté míry ano. Odsuneme je na učiliště, do trestného tábora pro nevzdělavatelné, a přestanou nás zajímat.

Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
14. února 2018 v 13:59  

Chtělo by to vůni a zájem. Něco mi říká, že testy situaci nenapravíme. Tomu věří jen "kapacity" a šiml. Například, bylo by jednoduše možno obnovit dílny a navýšit užité umění na zš, zavést mistrovskou zkoušku, provést úpravu živnostenského zákona a úpravu zákona o kvalifikaci. Zavést společné studium řemesla a výuku všeobecného minima s maturitou.

Hlavně by to chtělo, aby si nad tím nějací lidé kolem kormidla, bez oborových klapek na očích a nezdravé příchylnosti k soc. inženýrství, konečně sedli a začali dumat.

Unknown řekl(a)...
15. února 2018 v 6:39  

průmysl 4.0 řádnou tecnicky vzdělanou střední třidu nepotřebuje (viz usa),potřebuje vš vzdělané nejlépe IT a základně vzdělaní =pomocní dělníky,skladníky,řidiče,u nás byl obor obraběš před 6ti lety zrušen,byl nákladný,učilo se 10 žáků a pouze jeden pak sehnal práci

tyrjir řekl(a)...
15. února 2018 v 8:30  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
15. února 2018 v 8:47  

Pane Týři, osobní absurdní urážky budu nadále mazat a můžete se nad tím nadále pohoršovat. Mrzí mě, že nejste ochoten diskutovat bez těchto výpadů. Hezký den!

tyrjir řekl(a)...
15. února 2018 v 9:07  

Pokud nás zajímá politická budoucnost této země, měli bychom si znova a zvlášť pozorně pročíst výsledky takzvaných studentských voleb a taky výzkumy preferencí na středních školách. napsal pan Feřtek ve výše citovaném článku.

Pokud nás zajímá budoucnost našeho státu, neměli bychom zneužívat dětí v komerční ani politické reklamě. Čistě politické akce do škol nepatří. Volby nanečisto do škol nepatří. Už třeba jen proto, aby lidé typu pana Feřtka neměli důvod urážet z politických důvodů ty, kteří hlasovali jinak, než on si přeje. Panu Feřtkovi nevoní, že žáci z učilišť hlasovali jinak než gymnasisté a považuje proto učiliště za smradlavou věc typu odpadkového koše? Mně zase nevoní pan Feřtek a volby nanečisto, které považuji za smradlavou věc. napsal jsem v reakci na to a pan Komárek to smazal jako údajně "absurdní urážku".

Pane Komárku, proč jste to smazal? Snad kvůli poslední větě, kde jsem napsal, že mi nevoní pan Feřtek a volby nanečisto? Pan Feřtek absurdně urážet může, můj názor mažete jako údajně osobní agresivní urážku? Tohle je necenzurovaná diskuse v České škole?

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.