Reforma financování škol se možná bude zavádět postupně

středa 14. února 2018 ·

Nový způsob financování regionálních škol, který bude platit od ledna 2019, se možná bude zavádět postupně. Řekl to ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO). Maximální počet proplácených vyučovacích hodin by se tak mohl nařízením vlády v prvních dvou letech snížit o čtvrtinu oproti původním návrhům. Pokud by se systém osvědčil, navýšil by se potom počet proplácených hodin na sto procent. Školské odbory s tím nesouhlasí. Obávají se, že důvodem návrhu je nedostatek peněz na reformu. Informuje ČTK.


Robert Plaga (msmt.cz)
Změnu systému financování regionálních škol prosadila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) na začátku loňského roku. Reforma by měla odstranit rozdíly v nerovném postavení obdobných škol v různých krajích, které by od ledna 2019 měly dostávat peníze podle počtu odučených hodin, ne žáků. Své rozvrhy budou muset systému přizpůsobit už od září, kdy začíná školní rok.

Plaga připustil, že za snahou o postupné zavádění nového systému jsou finanční důvody. "Chtěli bychom mít náběh toho systému pod kontrolou, aby se to takzvaně neutrhlo na stoprocentní hodnoty PHmaxu (maximální počet proplácených hodin) od všech zúčastněných, to je jediný důvod," řekl. Náklady na financování změny pro první rok odhadovalo ministerstvo při schvalování novely na 2,5 až pět miliard korun.

Školy podle Plagy v současnosti nemají ani dost učitelů a prostoru na výraznější navýšení počtu dělených hodin, kterých by se změnou financování mělo přibýt.

Návrh podle něj není definitivní. Pokud budou jasné argumenty proti němu, tak na něm trvat nebude, dodal.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.