Studenti vyrazí pomáhat na sever Moravy. Strachu tamních lidí využil Zeman

čtvrtek 1. února 2018 ·

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci měl prý vždycky za to, že by měly být české univerzity aktivnější ve veřejném životě. Po prezidentských volbách začalo jeho přesvědčení sílit. „Ukázalo se, že společnost je rozpolcená. Jako historik vím, že to do budoucnosti zpravidla nevěstí nic dobrého. Je to jev, který má tendenci vyhrocovat se,“ říká profesor Jaroslav Miller pro Hospodářské noviny.

Jaroslav Miller (upol.cz)
Společně se svými kolegy došel k tomu, že je třeba z pozice univerzity přispět k zakopávání příkopů ve společnosti tím, že škola nabídne pomoc nebo radu lidem, kteří to potřebují, mimo univerzitní prostředí. Už po říjnových sněmovních volbách proto začal postupně přivádět k životu nápad na založení takzvané terénní univerzity, který nyní získává jasnější obrysy.

V průběhu letoška bude jeho škola vysílat do regionů dobrovolníky z řad studentů práv, medicíny nebo třeba sociologie, aby lidem pomohli řešit jejich existenční problémy nebo jim nabídli kvalitní informace – například o migraci nebo Evropské unii a o tom, jaké má dopady na jejich životy.

Vzhledem k poloze školy se chce Miller zaměřit na působení v, zjednodušeně řečeno, moravských Sudetech. Pro svůj plán se ale snaží získat i rektory jiných univerzit napříč republikou nebo různé neziskové organizace a iniciativy.

„Protože jsem dítě Sudet, vím, jak vypadá život v zapadlých vesnicích a jak je často problematický. Stačí se jen podívat na mapu exekucí a vidíte, že jsou to regiony jimi nejvíce postižené. Problém je, že v části země se mají lidé relativně dobře, ale blahobyt nezasáhl republiku rovnoměrně,“ popisuje Miller, podle nějž by teď měly být univerzity bojovníky „v první linii“ ve snahách zabránit rostoucímu rozštěpení společnosti.

Celý text naleznete v Hospodářských novinách

46 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
1. února 2018 v 8:37  

Stavby mládeže 4.0...

BP řekl(a)...
1. února 2018 v 11:55  

Pokud nebudou odstraněny sociální nerovnosti, žádná komunikace a domlouvání nepomůže. To je naivní představa.
A pak, odkud se vzalo pojmenování "selský rozum"?
To, že někdo vystudoval vysokou školu, nezaručuje, že je rozumný a inteligentní. Možná je jen vzdělaný, ale to neznamená ještě nic.
I lidé se základním vzděláním mohou být chytřejší než mnozí vědci. A určitě oplývají vyšší dávkou empatie, skromnosti, upřímnosti, pohostinnosti ap.

Jiri V. řekl(a)...
1. února 2018 v 19:16  

To aby si mladí úderníci pořídili pořádnou ochranku. Ono jet vysvětlovat někam do Ostravy havířům, že špatně volí, protože jsou nevzdělaní, může skončit pouze jedním způsobem :-D

Unknown řekl(a)...
2. února 2018 v 7:55  

MÍROVÉ SBORY PO HANÁCKU,

Radek Sárközi řekl(a)...
2. února 2018 v 16:17  

Misionáři občas nepřežili...

Tajný Učitel řekl(a)...
2. února 2018 v 16:31  

Možná by Zemanovým voličům stačilo nějak srozumitelně, nejlépe piktogramy, vysvětlit jak funguje EU, kdo je a co dělá Putin, co se děje v Číně, odkud jsou uprchlíci, kam jdou a proč, co je to radikální islamizmus a co je islám, proč je špatně aby prezident láteřil v rozhlase, proč by měl respektovat soudní rozhodnutí a omluvit se Peroutkově vnučce, proč by se prezident neměl propagovat na akademické půdě, proč by prezident neměl být homofob, proč by neměl šířit poplašné správy o organizovaných invazích, proč by měl odsoudit invazi suverénního státu Ruskem atd.

P. Vršecký řekl(a)...
2. února 2018 v 17:20  

Možná by měl někdo vysvětlit Zemanovým nevoličúm (pro začátek aspoň Tajnému), že ve slově "zprávy" se fakt nepíše písmeno "s" a že si plete anexi s invazí.

Tajný Učitel řekl(a)...
2. února 2018 v 18:43  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Tajný Učitel řekl(a)...
2. února 2018 v 18:44  

P. Vršecký, co ten zbytek? Mimochodem, kvůli té "anexi" jsou na Rusko mezinárodním společenstvím uvalené sankce. Ale to kremlofilům nevysvětlíš. Jak říkám, piktogramy.

P. Vršecký řekl(a)...
2. února 2018 v 21:35  

Co ten zbytek? Třeba rozdíl mezi radikálním islamismem a islámem je ten, že např. zdejší bývalý pražský imám a čelný představitel zdejších muslimů Shehadeh, který byl považován za jednoho z "umírněných", se jaksi ukázal být islamistou. Takže se zdá, že islamista je muslim, na kterého to praskne, eventuelně přestane považovat za nutné přestat skrývat to, co korán každému správnému muslimovi ukládá. Co se děje v Číně, co čelní představitelé zemí EU nahlas pojmenovávají? Rád se nechám poučit, co říká třeba Macron, stejně jako z čeho vyplývá, že Zeman je homofob. Kdo je a co dělá Putin? No ten prostě může za úplně všechno, vtělený ďábel, tedy ledaže by to byl jen fake na odvedení pozornosti od průšvihu, do kterého se řítí Eurosvaz. Ale to Zemanovým nevoličům asi sotva někdo vysvětlí, ti věří europropagandě stejně pevně, jako svého času skalní komunisti komunistické propagandě. Ale v pohodě, já vám to přeji. Jestli ovšem chcete dávat najevo svou nadměrnou inteligenci či vzdělání oproti Zemanovým voličúm, není speciálně vám těžké se vysmát.

Unknown řekl(a)...
3. února 2018 v 5:40  

pro ty, co stále nechápou problematiku krymu,jsem problém vysvětlil ve vedlejším příspěvku o atlasech,které byly staženy,přesto ještě provedu doplňující analogii s rozpadem čssr-čsfr,takže parlamenty obou federativních republik čnr a snr odhlasovaly, že vystupují z federace a vzápětí odhlasovaly státní suverenitu,krymský parlament provedl totéž,ještě navrch však prohlasoval připojení republiky krym k ruské federaci

Tajný Učitel řekl(a)...
3. února 2018 v 11:01  

laimes28, vše mírovou cestou a za vydatné asistence ruské armády. Nikdo tam neumřel a žádné střílení nebylo. Zřejmě antiputinovská propaganda Bruselu.

P.Vršecký, lepší učebnicový příklad jste nemohl poskytnout. Díky.

P. Vršecký řekl(a)...
3. února 2018 v 12:47  

Není zač, rádo se stalo. Vy tady učebnicový příklad předvádíte už nejmíň půl roku, prakticky celou dobu, co jsem nahlížel . A že si vás tady kdykoliv namazal argumentačně na chleba další Zemanův volič, totiž pan Doležel, mohl vidět každý. Když ten se odtud odporoučel, tak se vám muselo opravdu ulevit, že?:-)

Tajný Učitel řekl(a)...
3. února 2018 v 13:15  

P. Vršecký, žádné Doleželovo argumentační namazání na chleba jsem nezaregistroval, pouze grafomanské samolibé výrony Zemanovského typu, jako např..."tvrdíte XY, vy idioti, proto jste nominální mozky" a podobné perly, kterými se PD zřejmě utvrzoval ve svém rádoby zařazení k tomu, co vnímá jako intelektuální elita národa. Když se odporoučel, ulevilo se mi, nemusím již žádné příspěvky se znechucením přeskakovat. Ze všech argumentů Zemanových voličů jsem slyšel pouze jeden jakž takž obhajitelný a to je ten o politické zkušenosti. I tento argument se však, ve světle té zkušenosti, dá vnímat jako negativum.

Tajný Učitel řekl(a)...
3. února 2018 v 14:19  

Pana prezidenta si dovedu představit jako toho strýce na každé svatbě, kterého je potřeba rychle opít, aby neříkal nechutné věci družičkám, ale jako nejlepšího z Čechů... Inu, každé třetině voličstva co její jest.

P. Vršecký řekl(a)...
3. února 2018 v 17:39  

Vy se tady dlouhodobě prezentujete jako někdo, kdo odmítá uznat jakýkoliv argument, který není v souladu s jeho "pokrokovým" politickým přesvědčením, takže nejsem překvapený. Nemám proto ani potřebu vás o čemkoliv přesvědčovat, to považuji za naprostou ztrátu času. Poštěkávat na Zemana anonymně a zpoza nohavic zdejšího cenzora můžete samozřejmě klidně dál. Jen to publikum v poslední době nějak prořídlo:-)

Michal Komárek řekl(a)...
3. února 2018 v 19:12  

Silně pochybuji, že o místním publiku máte nějaké hlubší informace, pane Vršecký. Neprořídlo :-). Chybí tu jen několik tradičních diskutujících, kteří mají podstatně jinou představu o smyslu, pravidlech a kultuře diskuse než je ta, kterou, prosazuji na ČŠ. Hezký večer!

P. Vršecký řekl(a)...
3. února 2018 v 20:50  

Já jsem předtím, než jsem začal komentovat, nejdřív nejméně půl roku pouze četl. Takže mám poměrně dost dobrou představu, proč oněch "několik tradičních diskutujících" zvedlo kotvy. Mazání názorů, které vám nekonvenují, nazýváte "kulturou diskuze", pane Komárku? Tak to jste mne pobavil, a to se počítá. Vy máte o zdejší publiku nějaké hlubší informace, snad kromě počtu přístupů? Skutečně? Hezký večer!

Jiri V. řekl(a)...
3. února 2018 v 22:34  

Ty Vaše bulíky, pane Komárku, už je mám zase na nose:

https://www.alexa.com/siteinfo/ceskaskola.cz

https://www.similarweb.com/website/ceskaskola.cz#overview

Prořídlo, že? :-)

Hezký večer!

Michal Komárek řekl(a)...
4. února 2018 v 6:52  

Pane Vojto, chcete-li mít radost ze dvou grafů vytržených z kontextu, dopřejte si. Českou školu to ovlivňuje nepatrně. Hezký den!

P. Vršecký řekl(a)...
4. února 2018 v 9:30  

Dva grafy vytržené z kontextu? Proboha, pane Komárku, fakt jste se na ně podíval? Druhý odkaz jasně ukazuje dramatický propad návštěvnosti na České škole za posledních NĚKOLIK měsíců. Proberte se konečně a pochopte, že vaši zaměstnavatelé, pokud tedy není vaše angažmá účelem ke zničení zdejší diskuze, tohle nebudou donekonečna přehlížet.

Michal Komárek řekl(a)...
4. února 2018 v 10:31  

Pane Vršecký, opravdu Vám chybí kontext a řada informací. Děkuji za Váš zájem. Hezký den!

Jiri V. řekl(a)...
4. února 2018 v 11:23  

Vytržené z kontextu, to je něco jako "nevyhráli jsme, ale ani jsme neprohráli" :-D

P. Vršecký řekl(a)...
4. února 2018 v 12:46  

Takže graf, který jednoznačně ukazuje propad návštěvnosti České školy (od září 17 do ledna 18 o cca 60%) je vytržený z kontextu? Proboha jakého? Zkuste mně to vysvětlit, pane Komárku, určitě nebudu jediný, koho to zajímá......

Tajný Učitel řekl(a)...
4. února 2018 v 19:03  

P. Vršecký a Vojto, proč nadále rozšiřovat řady čtenářů tohoto mrzkého webu? Nebo chcete něco k věci tj. strachu lidí, kterého využil (a který pomohl rozdmychat) náš pan prezident?

P. Vršecký řekl(a)...
5. února 2018 v 15:54  

Musíte se vyjadřovat přesněji, Tajný, jako učitel byste to měl umět. My, totiž pan Vojta a já, jako štamgasti nic "nadále nerozšiřujeme". Pokud na Českou školu klikneme, tak vzhledem k doloženému dlouhodobému trendu jen nepatrně zpomalujeme volný pád zdejší čtenosti. Jestli se vám nelíbí, že jsme s panem Vojtou rozšlápli bábovičky vám a cenzorovi, tak byste si měl uvědomit, že jsme vám jen nastavili zrcadlo. Ty křivé "huby" v něm jsou vaše, bohužel. A druhá otázka? Její druhá část jsou jen vaše dojmy, to za komentář nestojí. A první - "strach", říkáte?

https://usti.idnes.cz/reportaz-mf-dnes-nemecko-chotebuz-migranti-problemy-f9w-/usti-zpravy.aspx?c=A180202_112531_usti-zpravy_vac2

Když si někdo alespoň průměrně inteligentní tohle přečte, tak mu prostě musí dojít, že v realitě nejde o iracionální strach, ale naprosto oprávněné a realitou jen pár kilometrů za našimi hranicemi podložené obavy. Už to píše i mainstream, pliváním na alternativní weby si nepomůžete.

Michal Komárek řekl(a)...
5. února 2018 v 16:03  

Pane Vršecký, nejenom, že nediskutujete k tématu, ale začínáte být už i agresivní a útočný. Zkuste to jinak, prosím. Ještě jednou děkuji za Vaši péči, ale bez problémů se obejdeme bez ní... Hezký den!

P. Vršecký řekl(a)...
5. února 2018 v 16:26  

První komentář Tajného, který to všechno začal, byl k tématu, neagresivní a neútočný? Nebo jako vždy máte dvojí metr? Ten odkaz taky není k tématu? Poslední tajného komentář, kdy mně a panu Vojtovi naznačuje, že bychom se měli odporoučet, je taky OK? Vy jste fakt humorista:-))

Tajný Učitel řekl(a)...
5. února 2018 v 18:12  

P. Vršecký, dělejte, co je vám libo. Chcete-li zde přiživovat své křehké ego únavnou kritikou údajného cenzorství redaktora, poslužte si. Odvádí to sice pozornost od tématu článku nad diskuzí, ale to se vám zřejmě hodí. Chcete-li diskutovat k věci, zjistěte si, kolik ty povinné kvóty byly, já nevím, třeba ve srovnání s Německem, zda sem uprchlíci chtějí, zda zde chtějí zůstat, zda je ČR strategickým cílem militantních islamistů (alespoň dokud Zemanův "tykač" Okamura nesvolal tak prozíravě do Prahy sjezd evropských islamofobů) a podobně.

Vy se zřejmě cítíte dobře v nahnědlé periferii Evropy, v banánové montovně, na kterou se civilizovaný svět dívá s opovržením, rád byste tu mrzkou EU opustil a stal se zcela suverénním Čechem, který se namísto Bruselu cpe do kalhot mocnému bátuškovi na východě. Máte pět let volné pole působnosti, tak užívejte plnými doušky. Mezitím se občané, kteří se nechtějí bát, kteří nemají rádi autoritářské populisty a kterým nevadí potkávat se s lidmi jiných kultur a náboženství, pomalu přesunou jinam. Pak budou Čechy zas Čechů a Čechy znovu Velké. Od Aše až po Čukotku.

P. Vršecký řekl(a)...
5. února 2018 v 18:43  

Já už jsem si všiml za ty měsíce, co tady čtu, že vy mnohdy komentáři jiným vypovídáte hlavně o sobě. Tenhle poslední není výjimkou. Prosím vás, zkuste se zamyslet, kdo z nás tu "banánovou montovnu" udělal. Že by Rusko, nebo Čína?:-) My jsme "nahnědlá periferie Evropy"? Máte tušení kolik útoků denně na migranty se stane třeba v Německu? To je, pěkně prosím, vaší optikou co? Uprchlické kvóty fakt nemá cenu řešit, když reálně nám hrozí Dublin IV. Máte vůbec ponětí, co to je?
Jak vidíte sebe samotného, pokud když tady já nebo pan Vojta napíšeme něco, co se vám nelíbí, naznačujete, že bychom tu neměli dál být? Jako demokrata?

Tajný Učitel řekl(a)...
5. února 2018 v 20:28  

P. Vršecký, čeho, krom uprchlíků, islamistů, Bruselu, Dublinu, NATA, Merkelové, se mám ještě bát? Povězte prosím. Koho mám volit, aby mne od těch nekalých živlů zachránil? Banánovou republiku z ČR udělaly polistopadové vlády a lokální oportunisté jako pan premiér v demisi, včetně nynějšího pana prezidenta, nebo ne? Co se týká té béžové, už to začalo. Koncentrák v Letech nikdy nebyl, ozývá se z nejvyšších pater politiky. Omluvit? Né. Je to účelovka. Znáte statistiky rasově motivovaných útoků v ČR? Doporučuji. Zajímavé čtení. Ostatně stačí poslouchat děti ve školách o přestávkách a jejich pobídky spolužákům tmavší pleti. Jak myslíte, že se cítí pravicoví extremisté po volebním výsledku SPD, Okamurově poplácávání se po ramenou a po prohlášeních staronového prezidenta o řízených invazích? Kde žijete?

P. Vršecký řekl(a)...
5. února 2018 v 22:06  

Statistiky rasově motivovaných útoků znám, jste dokonale vedle. To, co se v Říši děje každý den, se tady stane jednou nebo dvakrát do roka. Banánovou republiku z nás udělaly investiční pobídky socanů, kteří teď vykřikují, že proti důsledku (levná práce) chtějí bojovat a způsob, jak tady v drtivé většině ten hodný pokrokový Západ investoval.. On je rasismus jenom bílý? Vy fakt nevidíte nic, co vidět nechcete. Lety byly koncentrák ve smyslu koncentrace (sromáždění) vězněných. Koncentrák v pravém slova smyslu to ale fakt nebyl. Nebyl v seznamu koncentračních táborů RSHA, nehlídali ho SS a nikdo tam nemučil a nevraždil vězněné. Umíralo se "jen" na tyfus a kdo odtamtud utéct chtěl, tak utekl. Znáte nějaký opravdový koncentrák, odkud utekla čtvrtina vězňů?! Okamurův výsledek máte na triku vy a vám podobní - tak dlouho budete strkat hlavu do písku před očividnými věcmi a hrozbami a dokonce skandalizovat každého, kdo o nich promluví, až to jednodušší lidé hodí tomu prvnímu, kdo ty problémy začne aspoň pojmenovávat.

Michal Komárek řekl(a)...
6. února 2018 v 7:33  

Pane Vršecký, tak dost, o tom, že v Letech nikdo "vězněné nemučil a kdo odtamtud chtěl utéct, tak utekl" diskutujte třeba na webu SPD, ale nekontaminujte diskusi na ČŠ. Hezký den!

Tajný Učitel řekl(a)...
6. února 2018 v 9:44  

P. Vršecký, kdopak že nám to seděl vysoko u těch polistopadových "socanů"? "Tam každý den, zde jednou dva krát do roka..." Počítáte do toho i mlácení, fyzické i verbální útoky a to už na prvním stupni zš? Nebo musí někdo umřít?

Čtvrtina vězňů z Let údajně utekla, ten zbytek tam zřejmě zůstával dobrovolně. Prý strkáme hlavu do písku před očividnými věcmi... pokud tím myslíte uprchlíky, tak ti pořád odmítají být tak nějak očividní, do kotlinky spíše omylem zabloudí, hned jak se zorientují prchají kadě lahšie.

Okamurův výsledek na mne neházejte, za to si můžete sami. Nejprve lidi vyděsíte a pak jsou vyděšení.

P. Vršecký řekl(a)...
6. února 2018 v 15:28  

Tak dost? Takhle si, cenzore, doma okřikujte děti, jestli nějaké máte. Já jsem jen napsal to, co je evidentní z dostupných historických pramenů, které si může kdokoliv z čtenářů dohledat. Že se vám to nelíbí není můj problém! Vážně nejste schopný ani minimální kritické sebereflexe, stejně jako u údajů o propadu sledovanosti? Neskutečné.

Michal Komárek řekl(a)...
6. února 2018 v 15:40  

OK, dohledávejte si na webu SPD a přestaňte kontaminovat diskusi na ČŠ. Hezký den!

P. Vršecký řekl(a)...
6. února 2018 v 16:57  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
P. Vršecký řekl(a)...
6. února 2018 v 17:00  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
6. února 2018 v 18:49  

A maže, a maže, a maže.

Jak je to s tou návštěvností České školy, pane Komárku? Dostal jste to svolení vývoj a velikost návštěvnosti publikovat? S tou vaší cenzurou mi připomínáte hysterickou osobu, která jedná podle zásady "Když nemůže být po mém, tak radši nic..."

J.Týř

P. Vršecký řekl(a)...
6. února 2018 v 19:08  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Eva Adamová řekl(a)...
6. února 2018 v 20:51  

Proboha cenzore, o jaké kontaminaci diskuze hovoříte? Ona na Ceské škole ještě nějaká diskuze probíhá? Vždyt u posledních třiceti článků je dohromady cca 40 komentářů, což činí průměrně 1,333... komentáře či spíše výkřiku na příspěvek. Tady už opravdu není co kontaminovat. Vy jste to tady totiž svými zásahy do diskuzí doslova ukontaminoval. Na tomto serveru prostě chcípl pes.

tyrjir řekl(a)...
7. února 2018 v 3:02  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
7. února 2018 v 8:19  

Paní Adamová, Česká škola není prostorem pro neřízenou a místy nechutnou diskusi a neúčastní se ani nějaké soutěže o počet diskusních příspěvků. Pomůže-li pokles počtu diskusních příspěvků ke kultivaci diskuse, budu rád. Uvidíme. Hezký den!

Tajný Učitel řekl(a)...
7. února 2018 v 9:34  

Hnědne se. https://www.novinky.cz/domaci/462702-mladi-cesi-maji-vice-rasistickych-predsudku-nez-starsi-generace-ukazal-vyzkum.html

Eva Adamová řekl(a)...
7. února 2018 v 15:20  

Jestliže není co kontaminovat, není ani co kultivovat. To dá rozum.

tyrjir řekl(a)...
8. února 2018 v 4:13  

Přeonačovači druhých a cenzoři se někde množí jak mandelinka bramborová. Doufám, že nebudou organizovány studentské brigády na jejich podporu.
J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.