Vzdělání rodičů ovlivňuje vztah k demokracii i touhu po vládě pevné ruky. Škola na to nemá zásadní vliv

čtvrtek 1. února 2018 ·

Rodiče vyučení, dítě také. České školství je dlouho kritizováno za to, že nedokáže děti méně vzdělaných rodičů vytáhnout k vyššímu vzdělání, než je v rodině obvyklé. Sociologové teď přišli s novými daty, podle kterých si stejně tak zájem o politiku a "občanství" dítě s sebou nese z rodiny a škola na to nemá zásadní vliv. Informuje Aktuálně.cz.


Aleš Kudrnáč (linkedin.com)
"Ochota k volební účasti je u žáků z méně vzdělaných rodin o více než dvacet procentních bodů nižší než u těch pocházejících z rodin vysokoškoláků," shrnuje jeden ze závěrů průzkumu Mladí lidé a demokracie jeho autor Aleš Kudrnáč ze Sociologického ústavu Akademie věd.

K volbám by mělo chuť jít 66 procent studentů, jejichž rodiče mají vysokou školu, 47 procent s rodiči s maturitou a jen 38 procent mladých lidí, kteří vyrůstají s rodiči se základním vzděláním nebo výučním listem. V této skupině se navíc ochota volit snižuje. Ještě v roce 2009 byla podle šetření Jeden svět na školách o devět procent vyšší.

Reprezentativního průzkumu Mladí lidé a demokracie, který je součástí projektu Sociologického ústavu Akademie věd ČR a Konrad-Adenauer-Stiftung, se loni v červnu zúčastnilo 1364 žáků ve věku 16-20 let ze 72 středních škol.

Jeho výsledky ukázaly, že další rozdíl mezi studenty ze vzdělanějších a méně vzdělaných rodin je v přístupu k demokracii. "Podporu demokracii vyjadřuje 79 procent dětí s rodiči vysokoškoláky oproti 55 procentům dětí rodičů s učňovským vzděláním. Vládu silného nevoleného lídra pokládá za dobrý režim 18 procent žáků z vysokoškolsky vzdělaných rodin oproti 29 procentům žáků z rodin s výučním listem," popisují autoři výzkumu.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
2. února 2018 v 21:46  

Už jsem na to asi přišel: Agenti neznámé mocnosti možná způsobili podfinancovanost a mizerné resortní řízení školství, malé platy učitelů atd. Proto, aby zničili přes nedostatek vzdělanosti demokracii v Česku. Všimněte si, prosím, že se o takovéto hypotetické možnosti intervence do politiky v České republice zmiňuji méně rezolutně, než neúspěšný prezidentský kandidát.

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.