Oldřich Botlík: Děvčata snáze přijímají, co škola vyžaduje. U přijímaček je to může zvýhodnit

úterý 27. února 2018 ·

Kluci přistupují ke škole jinak než děvčata. Nenahrávají náhodou přijímací testy na střední školy jednomu pohlaví? Třeba právě děvčatům? „Rád bych to zjistil, ale ministerstvo školství mi zatím odmítá poskytnout potřebná data k podrobnější analýze,“ říká odborník na vzdělávání Oldřich Botlík. „Prý nemají důvod se tím zabývat, řekli mi.“ Rozhovor přináší server Rodiče vítáni.


Oldřich Botlík (eduin.cz)
Nedávná studie ukázala, že děvčata dostávají při stejné úrovni znalostí lepší známky než kluci. Přijímací zkoušky na střední školy se kvapem blíží. Existuje podle vás riziko, že děvčatům nahrávají taky přijímačky?

Pokud je test postaven například na množství pojmů, které kluci – často právem – pokládají za zbytečné, pak vynikají spíš dívky. Ty jsou ve vztahu ke škole konformnější než kluci a víc jim také záleží na dobrých známkách. Kluci oceňují spíše možnost na něco samostatně přijít, vymyslet něco nového. Tohle tvrzení myslím statisticky: samozřejmě existují kluci, kteří všechny „školní“ pojmy ovládají, a dívky, které naopak raději vymýšlejí, než loví v paměti. Přijímací testy se možná ani nedají připravit tak, aby oběma pohlavím vyšla stejná úspěšnost. Za spravedlivé bych pokládal, kdyby čeština mírně nahrávala dívkám, zatímco matematika klukům. A kdyby se to v součtu vyrovnalo. Úspěšnost u zkoušek ale závisí na mnoha dalších faktorech, jako je sociální prostředí, vzdělání rodičů a ambice, které s vlastními dětmi spojují. Rozdíly bychom nejspíš vysledovali i podle toho, kde děti žijí. Ve větších městech, kde je velká poptávka po víceletých gymnáziích, jsou někteří rodiče ochotni platit drahou mimoškolní přípravu, aby si jejich děti na přijímací testy zvykly...

Doufal jsem, že podrobnosti zjistím z částečně anonymizovaných dat z loňských přijímacích testů, ale ministerstvo mi zatím odmítá vydat data s údajem o pohlaví. MŠMT už muselo na základě zákona o svobodném přístupu k informacím zveřejnit i velmi podrobná data. Jeho současná neochota poskytnout údaj o pohlaví vytváří velké pochybnosti, protože se nabízí jednoduché vysvětlení: výsledek je problematický a nechtějí to přiznat. Mnohem větší problém však vidím v tom, že ministerstvo už dávno nezveřejňuje potřebná data automaticky. Obsahují totiž informace, z nichž učitelé mohou čerpat, a to ve prospěch žáků.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
28. února 2018 v 13:51  

Pane Botlíku, tentokrát s vámi souhlasím. Doufám, že opět dáte MŠMT žádost o poskytnutí informací, které by MŠMT mělo mít k disppzici. J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.