Na trhu práce chybí tisíce řemeslníků, odráží se to už ve mzdách

středa 28. února 2018 ·

„Přestože se mnohá řemesla v současné době vytrácejí ze seznamu existujících profesí, jsou na trhu stále potřebná. Podle našich dostupných informací je aktuálně pro zaměstnavatele v Praze nejsložitější sehnat z učňovských profesí především zedníky, automechaniky, kuchaře, číšníky a servírky či prodavače,“ řekla pro iDNES.cz tisková mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.


Kateřina Beránková (mpsv.cz)
Ti, kdo ovládají řemeslo, jsou dnes podle Beránkové velmi žádaní, což se odráží jak ve výši mezd, tak i v množství různých benefitů. Zaměstnavatelé rovněž snižují ze svých nároků, pokud jde o délku praxe a běžně zaměstnávají čerstvé absolventy.

„Kdybych měl nějakému deváťákovi doporučit, pro který obor se dále rozhodnout, asi bych volil nějakou stavařinu. O elektrikáře a zámečníky se lidé také pořád perou,“ potvrzuje Přemysl Veselý z pražského SOU Ohradní.

Za 40 let své praxe v učňovském školství sleduje trvale velký zájem o obory automechanik, instalatér nebo elektrikář. Horší je to prý se stavebnickými obory. „Možná je to i tím, že stavařina je považována za sezonní práci. Například obor Montáže suchých staveb jsme v minulosti museli pro malý zájem uchazečů zavřít,“ vysvětluje Veselý.

Nezájem o konkrétní obory se některé školy snaží řešit dvouobory. „Je škoda zavřít celý jeden ročník, a proto se snažíme vměstnat slabší obory k silnějším a podpořit je tím,“ vysvětluje Dana Černá z Akademie řemesel. Nedostatek žáků jde podle ní ruku v ruce s demografickou křivkou, která je prý stále optimističtější. „Zkrátka nebylo tolik dětí, aby naplnily všechny třídy, a tak musíme počkat, než nám ti deváťáci dorostou,“ doufá Černá.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
28. února 2018 v 6:51  

Že by to škola zařídila? Více zedníků, montérů, lékařů, zdravotních sester...
A nemohla by škola zvýšit stav spodní vody v krajině nebo to, aby řidiči na silnicích byli ukáznění?

Unknown řekl(a)...
1. března 2018 v 12:46  

žijeme v tržní ekonomice takže to musí řešit neviditelná ruka trhu

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.