Exekuce v 15 letech? České děti se neváhají zadlužovat a lichva u nás bují

pátek 16. února 2018 ·

Děti kopírují chování rodičů. A tak mnohým dělá potíže i hospodaření s penězi. Zkušenost mají i s dluhy. Z domova převzaly, že se dá fungovat nejen s půjčkami, ale i s exekucemi. Když nevyjdou s kapesným, jednoduše a bez okolků si půjčí. Reportáž přináší iDNES.cz.


Průzkum agentury Millward Brown pro Českou spořitelnu mezi 1 090 školáky na druhém stupni nicméně ukázal, že v chování dětí v různých koutech Česka jsou značné rozdíly. Rekord v půjčkách drží Plzeňáci. Jednou i vícekrát si tam půjčilo 60 procent žáků druhého stupně základních škol a jejich vrstevníků z víceletých gymnázií. Následují je děti z Prahy.

Lucie Mahrová z olomoucké pobočky organizace Člověk v tísni zmiňuje negativní vliv reklamy. „Dnešní děti vyrůstají v reklamní masáži. Odmalička vidí, že si člověk může velmi snadno půjčit na mobilní telefon či televizor, takže v tom nevidí nic špatného,“ podotýká Lucie Mahrová.

Obdobně zaměřený loňský průzkum ČSOB ukázal, že si děti mezi sebou půjčují v průměru 250 korun, konkrétní zkušenost přiznala polovina školáků mezi desátým až čtrnáctým rokem věku. Alarmující přitom je poznatek, že někteří peníze od kamarádů vůbec nemínili vrátit.

Děti leckdy manipulují i s hotovostí přesahující 2 500 korun. Ty v Moravskoslezském kraji častěji než třeba Jihočeši. Přibývá také školáků, kteří mají vlastní účet v bance. Podle průzkumu České spořitelny je jich na Ústecku dokonce 57 procent a spolu s Plzeňáky tam také nejčastěji vybírají hotovost z bankomatu. Mít účet v bance naopak není zvykem na Vysočině.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.