Martin Fendrych: Jsme hloupý národ? Ne, jsme zanedbaný národ, máme zastaralé školství, vládnou nám lidé bez vize

pátek 16. února 2018 ·

„O maléru lidí lapených v dluhové pasti se ví několik let, a přece námi každá další mapa exekucí otřese. Problém roste, šíří se jak mor, lidé si půjčují a nemají na splácení, někteří žijí s výhledem, že budou do smrti splácet. Jsme hloupý národ? Ne, jsme strašlivě zanedbaný národ, máme zastaralé školství, vládnou nám neprozíraví lidé bez vize, řešíme neexistující problémy (vzbuzován je strach z uprchlíků, nenávist k Evropské unii). Možná proto, aby se ty skutečné problémy nemusely řešit,“ píše Martin Fendrych pro Aktuálně.cz.


Martin Fendrych (repro ČT)
Fendrych mimo jiné píše:

Víme, že stát dovolil vymahačům, aby tu řádili, brzdit začala až Sobotkova vláda (ČSSD to však body nepřineslo). Další příčinou je nedostatečné vzdělání, mnoha lidem prostě chybí schopnost "si to spočítat", uvažovat, odhadnout tak banální věc, jako že nebudou schopni splácet.

Finanční gramotnost mají několik let učit základní školy už na prvním stupni. Bohužel dostaly úkol a tím to haslo. Žádné hodiny navíc, žádné experty, kteří by to dětem vysvětlili, nic. Jen další zátěž, výuka mnohde podle toho vypadá. Plus fakt, že u nás dlouhá léta "fungoval" vysoce segregovaný systém vzdělávání, část lidí nezískala dostatečné znalosti a nedokážou řešit banální finanční situace. (Hlavně že se dnes masivně nadává na inkluzi.)

Máme navíc obézní právní řád, tuny paragrafů, jež se množí jak krysy, jednotlivec se v něm topí a nerozumí. Tisíce lidí mají potíže s chápáním, interpretací textu, sice si ho přečtou, ale nerozumí, oč jde. Nízkou negramotností se chlubíme jen formálně, často chybí schopnost chápat čtené věty. Nedivme se pak, že pro vidinu chytrého mobilu vleze kupující do pasti, z níž už do smrti neunikne.

Jsme společnost, která sama sebe zaspala, malér s exekucemi je tak obrovský (a roste dál), že ho neziskové organizace, jako je Člověk v tísni, nestíhají řešit, chybí znalci schopní obsloužit statisíce lidí, kteří by byli schopni splatit alespoň 30 procent dluhu...

Z důvěřivosti se v Česku stala chyba. Ti lidé často (ne všichni dlužníci) podepsali nemravné smlouvy v důvěře, že je věřitel nepodvede. Zdravá společnost však stojí na důvěře, nejen na důvěře ve slušnost smluv, ale i v právní a soudní systém. Skoro milion lidí v exekuci tuhle důvěru gumuje. Zároveň víme, že stát bez důvěry nemůže fungovat.

Jsme společnost, jejíž značná část uvázla nejen v dluhové pasti, ale taky v pasti nedůvěry. Ta je smrtící, posiluje extrém, podvod, populismus, sliby, jež slibovači neplánují plnit.

Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
16. února 2018 v 9:44  

pane komárku a proč tu řešíme zadluženost a exekuce?

PP řekl(a)...
16. února 2018 v 10:52  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
turistao 982 řekl(a)...
17. února 2018 v 7:31  

To: laimes28, 16. února 2018 9:44.
Vy to nevíte? Přece proto, že za to mohou učitelé (nevěnovali ve výuce dostatečnou pozornost finanční gramotnosti a tak to dopadlo).

BP řekl(a)...
17. února 2018 v 15:10  

Panu Fendrychovi se teprve teď, téměř po 30 letech marasmu, otevřely oči.
A mohou za to (jak jinak!) učitelé.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.