Dvouleté děti do školek nepatří, tvrdí učitelé. Zrušit jejich povinné přijímání chtějí i politici

středa 7. února 2018 ·

"Malé děti potřebují jinou péči. Myslím si, že je to špatně nastavené. Ne každé dítě na to má jak po psychické, tak fyzické stránce," míní ředitelka školky Kateřina Tomášová, která se v úterý zúčastnila veřejného slyšení v Senátu na téma Dvouleté děti nepatří do školky, ale do náruče mámy. Reportáž přináší Aktuálně.cz.


Tamara Kováčová (eduin.cz)
Povinnost zařadit od roku 2020 do mateřské školy i dvouleté děti přinesla změna školského zákona z roku 2016. Zrušit ji stejně jako povinnost předškolního vzdělávání pětiletých dětí nyní chtějí poslanci ODS v čele s předsedou školského výboru Václavem Klausem mladším a podporu mají i v Senátu.

Poslanecký návrh neodmítá ani ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) a je ochoten otevřít debatu. Místopředseda senátního školského výboru Jiří Růžička (TOP 09) řekl, že by stát neměl určovat rodinám a školkám, co mají dělat. Chtěl by zrušit ustanovení, které se týká dvouletých dětí. "Chceme, aby byla možnost, aby tam tyto děti chodily, ale nebyla by povinnost mateřských školek je přijímat," uvedl.

Martina Chmelová z neziskové organizace Alfa Human Service si ale myslí, že by stát měl garantovat podmínky, aby se pro dvouleté děti a matky vytvořila služba, buď prostřednictvím školského zákona, nebo zákona o dětských skupinách. "Ty mohou vytvářet alternativní systém péče pro hodně malinké děti," řekla Aktuálně.cz.

Také centrum pro vzdělávání EDUin zastává názor, že by se opatření nemělo nahodile rušit, ale měla by se sebrat data a vyhodnotit, jak je užitečné. "Je nebezpečí, že tato debata je hodně vychýlená dojmově a ideologicky," míní Tamara Kováčová z EDUin. Mateřské školy by se podle ní měly podpořit zejména finančně.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
7. února 2018 v 10:39  

"Tamara Kováčová z centra pro vzdělávání EDUin ale upozorňuje, že pokud by prošel Klausův návrh, zrušilo by se i garantované místo ve školkách pro tří- až pětileté děti. "Pozor na to, abychom s vaničkou nevylili i dítě," řekla Aktuálně.cz."

To není pravda!

"Také centrum pro vzdělávání EDUin zastává názor, že by se opatření nemělo nahodile rušit, ale měla by se sebrat data a vyhodnotit, jak je užitečné. "Je nebezpečí, že tato debata je hodně vychýlená dojmově a ideologicky," míní Kováčová z EDUin."

Když se zavádí nějaká hloupost, tak se po sběru dat nevolá, ale když někdo chce tu hloupost zrušit, tak se začne volat po datech...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.