Architekt: „Mým snem je, aby se děti v naší stavbě naučily vnímat úplně jiný prostor budovy, než jsou zvyklé,“

středa 7. února 2018 ·

Originální školka vzniká ve Vratislavicích nad Nisou: Dům navržený architektem Petrem Stolínem a jeho spolupracovníky má být velmi hravý. Podobně, jako inspirační předobraz - revoluční tokijská školka od japonského architekta Tezuky. Hlavní myšlenkou této japonské stavby bylo, aby mohly děti trávit co nejvíce času volně a venku na střeše nebo v otevřeném prostoru dokola obklopeném učebnami. Informuje MF DNES.


Petr Stolín (mestojablonec.cz)
Rozlehlé atrium se zelení pro hry dětí vznikne i ve Vratislavicích. Dům má být podle představ autorského týmu jednou velkou „prolézačkou“. Děti například dostanou možnost vyjít ven do malého respiria (místa určeného pro odpočinek, pozn.red.) a bočními ochozy probíhat za fasádou domu, odkud projdou až na hlavní herní terasu.

„Mým snem je, aby se děti v naší stavbě naučily vnímat úplně jiný prostor budovy, než jsou zvyklé,“ naznačil před časem Petr Stolín.

Atrium ze dvou protilehlých stran sevřou dvě útlé dřevostavby - školková oddělení. Třetí stranu uzavře společné zázemí s šatnami, jídelnou nebo umývárnami. Samotné budovy se dvěma podlažími nemají obvyklé členění. Při pohledu odspodu dohlédne člověk až pod strop. Celý prostor je otevřený, děti neuzavřou stěny jednotlivých tříd.

Areál obejme plášť z průsvitného plastu. Zvenčí člověk vytuší obrysy domu, děti uvnitř budou mít vlastní svět a soukromí. Plášť má zároveň tvořit závětří pro hry dětí na střeše či v krytém altánu na vyvýšené terase. Školka pojme ve dvou třídách 50 dětí.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.