Školství letos čekají další změny. Ministr Plaga chce prověřit přínos inkluze a dál zvyšovat platy učitelů

úterý 2. ledna 2018 ·

Přestože by se mohlo zdát, že k více změnám, než které se ve školství odehrály loni, už dojít nemůže, rok 2018 může mít podobnou dynamiku. Změny nastanou zřejmě hned zkraje roku ve společném vzdělávání − inkluzi. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.


Robert Plaga (msmt.cz)
Plaga odhaduje letošní náklady na inkluzi zhruba na pět miliard korun, z toho dvě chce vzít z rozpočtu. Zbylé tři miliardy se pak pokusí získat úsporami a dalším jednáním s ministerstvem financí. "Je nutné si uvědomit, že část těchto prostředků hradily v minulosti kraje z rezerv, které měly od MŠMT," uvedl Plaga, podle něhož není nutné vytvářet je tak vysoké. K jeho prioritám patří i rozvoj digitálního vzdělávání, navyšování investic do sportu i vznik agentury pro sport.

Ředitel Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání při Univerzitě Karlově David Greger vidí u inkluze problém v tom, že se nevyzkoušela na menším vzorku škol a nezjistily se dopady. Bohumil Kartous z think-tanku EDUin ale považuje přístup ministra za populistický a nedostatečný. Stejně nečestný argument je podle něj i tvrzení, že inkluze stojí proti platům učitelů.

Poprvé od roku 2012 se objem rozpočtu výdajů kapitoly dostává nad tři procenta HDP. Také rozpočet vysokých škol vzrostl o 3 mld., což je o nejvyšší jednorázové navýšení rozpočtu za více než deset let.

"V daném tempu je nutné setrvat další čtyři roky. Už nyní je ale nutné začít pracovat na změnách v přípravě učitelů, v jejich vzdělávání a ve snaze přitáhnout k učení schopné a motivované lidi," upozornil Kartous. Tak zásadní změny ve školství se musí plánovat podle Gregera dlouho dopředu, proto by měl ministr začít co nejrychleji pracovat na koncepci, která ukáže, jak dál. A hlavně umožní učitelům se profesně rozvíjet. Nejen k tomu měl přispět i kariérní řád, který však odmítla sněmovna i část učitelské obce.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.