Pamlskovou vyhlášku bych zrušila. Pomůže jen osvěta v rodině, říká ředitelka školy

pátek 12. ledna 2018 ·

„Školy se v poslední době stávají v rukou politiků institucemi, které mají napravovat vše, co je ve společnosti špatně. Zapomněli jsme, že velký vliv na stravování dětí mají rodiče,” říká v rozhovoru pro Český rozhlas Plus Hana Stýblová, prezidentka rady Asociace ředitelů základních škol. Tématem rozhovoru je „pamlsková vzhláška“


Hana Stýblová (repro ČT)
Před rokem začala platit takzvaná pamlsková vyhláška, která zakazuje na základních školách a prvních stupních víceletých gymnázií nabízet v bufetech a automatech nezdravé potraviny. Zavedení vyhlášky kritizovali ředitelé škol, vznikla také petice, kterou podepsaly na tři tisícovky lidí. Současný ministr školství Robert Plaga z hnutí ANO avizoval, že pamlskovou vyhlášku zmírní. „Jsme pod tlakem rodičů. Omezování vyhláškou je trochu nadbytečné,” říká Hana Stýblová.

Záměr ministra Plagy, který považuje vyhlášku za zbytečně přísnou, Stýblová vítá. „Pokud chceme omezovat stravování dětí, měli by politici jít tvrdě i po výrobcích, řešit normy a reklamu, kterou děti sledují dnes a denně. Děti si sice v bufetu koupí zdravou svačinu, ale vyjdou ze školy a život je úplně o něčem jiném,” říká.

„Ve škole vychováváme a vzděláváme děti k tomu, aby se stravovaly a žily zdravě. Je to celé o osvětě, která bude zacílená na celou rodinu. Škola není sterilní prostředí. Musíme se snažit změnit prostředí venku, protože škola to zvládá,” tvrdí Stýblová.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
12. ledna 2018 v 7:03  

S touto logikou, kdy každý článek systému rezignuje na svou odpovědnost, je pak snadné říkat, imigranty k nám pustíme, vždyť jsou všude kolem! Ne! Není posláním školy na své půdě propagovat nezdravý životní styl, poškozovat zdraví žáků směrem k obezitě a navíc se z toho chtít vyvinit. Vyhláška je opodstatněná v tom, že vytváří aspoň část zdravého prostoru.

aknelka řekl(a)...
12. ledna 2018 v 14:48  

Tedy, já bych si byla bývala také myslela to, co paní ředitelka.
ALE: když se děti všech ročníků vracely po přestávce do třídy s plnýma rukama cukrových hadů, bonbonků - korálků, tatranek, pitíček atp....A to nemluvím o tom, že se to vše válelo po lavicích a nalepilo to na sebe ten humus z lavic. Fujtajbl (může se to psát, p. Komárku?
Všechno totálně přeslazené, konzumované ve velkém. Asi to záleží i na škole, resp. na tom, kdo ten kiosek má.
Ale asi bych ta pravidla přece jen upravila, jsou moc přísná. Nebo aspoň byla.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.