Naboso i v klobouku. Na pražském gymnáziu se děti učí alternativně

pondělí 8. ledna 2018 ·

Na pražském gymnáziu Na Zatlance byla loni v září jako vůbec na prvním veřejném gymnáziu otevřena alternativní třída. Nyní má za sebou téměř půl roku fungování a učitelé již plánují, že otevřou další ročník. Žáci jsou tu rovnocenní učitelům, sami si určují, kdy budou mít přestávku a větší volnost mají také v hodinách. Reportáž přináší IDNES.cz.


Lukáš Šlehofer (youtube.com)
Látka je tu rozdělena do tematických bloků - vyučuje se Kultura a společnost, Tvorba, Přírodní vědy a zmíněná Osobnostní a sociální výchova, kde aktuálně probírají například náboženství a ideologie. Studenti ale mají i samostatné předměty - matematiku, češtinu, tělesnou výchovu nebo cizí jazyky, které je mají připravit na státní maturitu.

Kromě toho, že se tady nehraje na zvonění, mají studenti větší svobodu také v hodinách - mohou svačit, kdy chtějí, nikdo jim neříká, v čem mají chodit do školy. Jedna z dívek proto sedí ve třídě v klobouku, zatímco její spolužák se po třídě prochází bosý.

„Chtěla jsem zkusit něco nového, nebavilo mě jen sedět ve škole a poslouchat učitele. Tady nás učitelé respektují, tykáme si s nimi, toho si cením. Sice to může někoho zarazit, ale respekt k učitelům tady není vynucený. Naopak je respektujeme víc, když s námi komunikují na stejné úrovni a můžeme za nimi s čímkoliv přijít,“ říká mi dívka v klobouku, patnáctiletá Magdalena Kriegerová.

„Žáci v ALT třídě se čtyři týdny učí a pak mají týden zkouškového období, kdy ověřujeme, co se naučili během tematického období,“ vysvětlil garant programu Lukáš Šlehofer.

„Chtěli jsme dát dětem možnost, aby se nemusely drtit a odnesly si ze školy co nejvíc. Uvědomujeme si ale, že tato výuka není pro všechny,“ dodává Šlehofer. „Myslíme si, že děti jsou různé a potřebují různé způsoby vzdělávání. Pro některé je vhodný klasický způsob, kdy před nimi stojí někdo, kdo frontálně vysvětluje výuku, jiné potřebují víc interakcí, diskusí. Právě pro tyto děti je náš program,“ uvedl Šlehofer.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
8. ledna 2018 v 13:20  

alternativně ano ale na soukromých školách a za svoje,to je význam slova alternativa

Q. E. D. řekl(a)...
8. ledna 2018 v 22:09  

Její spolužák Ioan Karov sem přešel z jiného víceletého gymnázia. „Nelíbilo se mi, že se tam musím drtit spoustu letopočtů a jiných věcí, které si normální člověk dneska vygooglí,“ vysvětlil Karov.

A pak vypnuli elektřinu…

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.