Bufetů a automatů v základních školách ubylo. Školy stále čekají na zmírnění přísné vyhlášky.

úterý 9. ledna 2018 ·

Příliš přísná a zbytečná, tak po roce hodnotí většina oslovených ředitelů základních škol takzvanou pamlskovou vyhlášku, kterou musí dodržovat od začátku minulého roku. Dodnes jsou k ní stejně kritičtí. V souvislosti s vyhláškou se před rokem hovořilo o konci kiosků a bufetů v základních školách. Jejich regály začaly zet prázdnotou, protože drtivá většina sortimentu přes přísnou reguli neprošla. Na černou listinu se dostaly i takové výrobky jako obyčejné obložené housky se šunkou a sýrem. Vesměs proto, že obsahují příliš soli. Bufety, které vyhlášku přežily, dodnes živoří. Reportáž přináší MF DNES.


Hana Stýblová (repro ČT)
Prakticky všichni oslovení ředitelé upozorňují na to, že pamlsková vyhláška sice zasáhla školní kiosky, ale stravování žáků se tím příliš nezměnilo. „Děti si stejně všechno, co chtějí, koupí v obchodu předtím, než přijdou do školy, nebo po škole. Na to my už nemáme vliv,“ upozorňuje ředitel Jaroslav Kužel.

Školou povinné děti popíjející kolu či energetické drinky a pojídající slané brambůrky jsou tak stále běžným obrázkem. Ostatně přes pamlskovou vyhlášku by neprošla ani drtivá většina svačin, které si děti nosí z domova. „To, co bylo ve školním bufetu zakázáno, si nosí sami,“ souhlasí ředitelka školy Lenka Rosensteinová.

Oslovení ředitelé se zároveň dušují, že ve školních bufetech ty nejhorší věci, jako jsou chipsy, energy drinky, kolové nápoje, sladké tyčinky a podobně, nebyly ani dříve. „Ukočírovali bychom to sami. Tlak rodičů, aby děti jedly zdravě, je a je to i zájem školy. Složitou vyhlášku na to nepotřebujeme. Školu si ohlídá rodič v rámci školské rady. Kdybychom tu dětem prodávali Coca-Colu, kafe a bagety se suchým salámem, tak se rodiče sami ozvou,“ věří Hana Stýblová, prezidentka Asociace ředitelů základních škol.

Celý text naleznete v dnešní MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.